Istanbul prišiel s inovatívnym nápadom: Za cestovný lístok na metro zaplatíte aj týmto!

NETKY.SK • 11 September 2018, 13:16 • 2 min
Istanbul prišiel s inovatívnym nápadom: Za cestovný lístok na metro zaplatíte aj týmto!

Podobný systém v 15 miliónovom meste zrejme padne na úrodnú pôdu.

slovakia

left justify in out

Problém s likvidáciou odpadov je globálny a stále narastá. Populácia sa zväčšuje, no my akosi nestíhame. Najväčším znečisťovateľom sú v tejto oblasti momentálne plasty. Napriek tomu, že vyspelé krajiny sa pomaly pokúšajú presadzovať nové zákony na ochranu prírody, stále je to len „kvapka v mori“. Snažiť sa skrátka musíme všetci. A taký Istanbul by nám mohol ísť príkladom.

 

Jedno z najväčších miest sveta sa rozhodlo motivovať svojich obyvateľov k recyklácii plastov veľmi originálnym spôsobom. Na stanicu metra nainštalovalo 25 špeciálnych automatov, ktoré vám za vhodenie plastového odpadu dajú lístok na verejnú dopravu zdarma.

 

Tento automat je schopný presne vyhodnotiť, o aký plast ide a následne ho stlačí a podľa druhu zatriedi do jednej zo svojich nádob. Do konca roka by sa v metropole malo nachádzať až 100 takýchto automatov na viacerých staniciach. Každodenne by sa tým mohlo množstvo odpadu znížiť o 17-tisíc ton, čo rozhodne nie je zanedbateľná položka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona