Istanbul čaká v tomto desaťročí budovanie dopravnej infraštruktúry

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 07:07 • 2 min
Istanbul čaká v tomto desaťročí budovanie dopravnej infraštruktúry

Istanbul čaká v tomto desaťročí budovanie dopravnej infraštruktúry - Doprava Turecká metropola Istanbul dostane v blízkej budúcnosti nové letisko, ktorého ročná kapacita dosiahne 120 miliónov osôb ročne. Nový vzdušný prístav bude o vyše 100 % výkonnejší,

slovakia

left justify in out

img

Turecká metropola Istanbul dostane v blízkej budúcnosti nové letisko, ktorého ročná kapacita dosiahne 120 miliónov osôb ročne. Nový vzdušný prístav bude o vyše 100 % výkonnejší, než jeho dve terajšie letiská spolu.
      Nové letisko sa bude nachádzať blízko pobrežia Čierneho mora. Cestujúcim začne slúžiť od roku 2016. Ministerstvo dopravy v Ankare dnes uviedlo, že náklady na jeho výstavbu by nemali prekročiť 4 miliardy eur.
      Istanbul má teraz jedno letisko na európskom a druhé na ázijskom kontinente. Ich kapacita však mestu s 15 miliónmi obyvateľov už pomaly nestačí. Ročne poskytnú služby len 50 miliónom cestujúcich. Význam mesta ako dôležitej finančnej križovatky na dvoch kontinentoch sústavne rastie, preto jeho infraštruktúru treba prispôsobiť potrebám.
      Projekt letiska je súčasťou veľkorysého plánu rozvoja Istanbulu. Bosporskú úžinu preklenie ďalší, tretí diaľničný most. Súčasťou územného plánu mesta je aj vybudovanie olympijského komplexu. Istanbul sa spolu s Tokiom uchádza o usporiadanie letnej olympiády v roku 2020. Vláda plánuje vybudovať aj nový kanál medzi Marmarským a Čiernym morom, čím sa zvýši medzi nimi prepravná kapacita. Bosporská úžina patrí počtom plavidiel, ktoré ju ročne prekonávajú, medzi najvyťaženejšie morské cesty na svete.
      Informuje o tom nemecký denník Handelsblatt.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona