ISS: Astronautov evakuovali do ruskej časti stanice po úniku nebezpečných látok

NETKY.SK • 14 Január 2015, 14:13 • 2 min
ISS: Astronautov evakuovali do ruskej časti stanice po úniku nebezpečných látok

MOSKVA - Únik nebezpečných látok z chladiaceho systému Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) si dnes vynútil evakuáciu astronautov z americkej do ruskej časti základne. Oznámila to ruská federálna vesmírna agentúra Roskosmos, ktorú citovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Agentúra Interfax uviedla, že z chladiaceho systému stanice unikol amoniak. K úniku "nebezpečných látok" z chladiaceho systému vo vnútri amerického segmentu ISS došlo dnes o 9.44 h SEČ. Na situáciu okamžite zareagovali pozemné kontrolné centrá v Moskve a Houstone, ktoré spoločne koordinovali evakuáciu kozmonautov a izoláciu celého segmentu. 

 

"Posádka je v bezpečí vo vnútri ruského segmentu. Prítomnosť škodlivín v ovzduší ruského segmentu ISS je v rámci povolených limitov," uviedol vedúci ruského riadiaceho centra misie Maxim Maťušin. 

 

Podľa jeho slov je teraz na rade americká strana, aby rozhodla, aké ďalšie kroky podnikne vo svojej časti základne. Riadiace centrum v texaskom Houstone momentálne celú situáciu analyzuje. 

 

Na ISS momentálne pôsobí šesťčlenná posádka. Jej súčasťou sú aj dve ženy - Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Ruska Jelena Serovová. Okrem nich na základni momentálne pôsobia Američania Terry Virts a Barry Wilmore a Rusi Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies