Islandský prezident poveril zostavením vlády konzervatívneho lídra Benediktssona

NETKY.SK • 2 November 2016, 13:49 • 2 min
Islandský prezident poveril zostavením vlády konzervatívneho lídra Benediktssona

REYKJAVÍK - Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson poveril dnes zostavením vlády Bjarniho Benediktssona, šéfa konzervatívnej Strany nezávislosti, ktorá zvíťazila v sobotňajších predčasných parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prezident oznámil svoje rozhodnutie po stretnutí s Benediktssonom, ktoré sa konalo v prezidentskom paláci v Reykjavíku. Doterajší predseda vlády Sigurdur Ingi Jóhannsson odstúpil z funkcie už deň po voľbách.

 

"Najskôr budem rokovať s predstaviteľmi iných strán. To si však môže vyžiadať určitý čas, hlavne v situácii..., keď nebudú stačiť na vytvorenie vlády dve strany," povedal novinárom designovaný premiér, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Strana nezávislosti, ktorá bola súčasťou doterajšej vládnucej koalície premiéra Sigurdura Ingiho Jóhannssona, získala 29,1 percenta hlasov a 21 kresiel v 63-člennom parlamente.

 

Po voľbách však fakticky nastala patová situácia. Doterajšej koalícii pravicových liberálov a konzervatívcov chýbajú k väčšine tri mandáty. Dostatok kresiel v parlamente však nemá ani potenciálna opozičná štvorkoalícia, ktorej chýba päť mandátov.

 

Benediktsson chce podľa vlastných slov rokovať o novej vláde so všetkými parlamentnými stranami.

 

Predčasné parlamentné voľby sa konali v čase všeobecnej nespokojnosti verejnosti s tradičnými politickými elitami Islandu. Vyhlásené boli po tom, čo premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson v apríli odstúpil v súvislosti s kauzou tzv. panamských dokumentov.

 

Volebná účasť bola 79,2 percenta, čo predstavuje historické minimum.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies