Island v osemfinále proti Anglicku, Rakúšania balia kufre

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 07:57 • 2 min
Island v osemfinále proti Anglicku, Rakúšania balia kufre

SAINT-DENNIS - Islandskí futbaloví reprezentanti sa pri premiére na ME prebojovali do osemfinále.

slovakia

left justify in out

V záverečnom vystúpení v F-skupine na EURO 2016 zdolali na Stade de France Rakúsko 2:1 a v tabuľke obsadili druhé miesto za Maďarskom. V pondelok 27. júna o 21.00 h ich v Nice čakajú Angličania. Postúpili aj tretí Portugalci. Pre Rakúšanov, ktorých pred začiatkom turnaja viacerí považovali za "čierneho koňa", sa šampionát predčasne skončil.

 

F-skupina, 3. kolo:

Island - Rakúsko 2:1 (1:0)

Góly: 18. Bödvarsson, 90+4. Traustason - 60. Sigthórsson, ŽK: Skúlason, Sigthórsson, Arnason, Halldórsson - Janko, rozhodovali: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 70.000 divákov

zostavy:

Island: Halldórsson – A. Skúlason, R. Sigurdsson, Árnason, Sävarsson – B. Bjarnason, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Gudmundsson (86. Ingason) – Sigthórsson (80. Traustason), Bödvarsson (71. Bjarnason)

Rakúsko: Almer – Dragović, Prödl (46. Schöpf), Hinteregger, Fuchs – Klein, Ilsanker (46. Janko), Baumgartlinger, Arnautović – Alaba – Sabitzer (78. Jantscher)

 

 

 

Rakúšanom, ktorí opäť nastúpili bez zraneného tvorcu hry Zlatka Junuzoviča, mohlo otvoriť osemfinálové brány iba víťazstvo. Už po 120 sekundách však mohli prehrávať. Gudmundson napriahol spoza šestnástky a trafil spojnicu. Islanďania sa nikam neponáhľali, aj remíza im stačila na postup do vyraďovačky. Po obrovskej chybe Halldórssona však mohli inkasovať, no Arnautovič, ktorý islandskému brankárovi vypichol loptu, sa v rozhodujúcej chvíli sa pošmykol. Rakúšanom sa nevyužitá tutovka vypomstila. V 18. minúte sa po centri do šestnástky dostal k lopte Bödvarsson a v páde strelou k vzdialenejšej žrdi zabezpečil Islandu vedenie. Zverenci trénera Marcela Kollera v ďalšom priebehu zvýšili tlak a v 37. minúte po faule na Alabu v šestnástke mali veľkú šancu vyrovnať. Dragovič však z penalty opečiatkoval žrď.

 

Do druhého polčasu poslal rakúsky kouč na ihrisku Janka so Schöpfom v snahe rozhýbať ofenzívu. Fanúšikov "červeno-bielych" mohol rozjasať Alaba, islandského gólmana však na bránkovej čiare zastúpil Arnason. Dôrazný obranca sa vyznamenal aj pri zblokovaní strely Arnautoviča. Po hodine hry sa však Rakúšania dočkali gólovej odmeny. Schöpf sa predral cez dvoch obrancov a strelou k žrdi vyrovnal na 1:1. Striedajúci hráč mohol v 72. minúte strhnúť víťazstvo na rakúsku stranu, trafil však iba do Halldórssonovych nôh. Neujala sa ani strela Alabu a v závere nadstaveného času prišiel druhý islandský úder po rýchlom brejku a strele Traustasona.

 

Hlasy po zápase (zdroj uefa.com a APA):

Kari Árnason, islandský obranca, Hráč zápasu podľa UEFA: "Prežívam neopísateľné pocity. Dokázať niečo takéto spoločne s najlepšími kamarátmi, to je fantázia. Tvoríme zomknutý tím, všetci ťaháme za jeden povraz a dosiahli sme výnimočný úspech. Naozaj si to na šampionáte užívame, je to pre nás extra zábavné. Je neuveriteľné, že sme prepísali históriu pred 10.000 islandskými fanúšikmi, ktorí merali cestu do Paríža. Cítili sme sa, ako keby sme hrali pred našimi rodinnými príslušníkmi. Som presvedčený o tom, že po našom víťazstve minimálne polovica publika bude vedieť, kto sú Islanďania."

 

Marcel Koller, tréner Rakúska: "V prvom polčase sme boli príliš hektickí a nervózni. Keď sme mali loptu vo svojej moci, chýbal nám pokoj. Ak by sme hrali počas celého šampionátu tak, ako v druhom polčase, postúpili by sme do osemfinále. Pod náš neúspech na turnaji sa podpísali zranenia i to, že viacerí hráči vo svojich kluboch pravidelne nehrávali."

 

Konečná tabuľka F-skupiny:

1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5 *

3. Island 3 1 2 0 4:3 5 *

3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3 *

4. Rakúsko 3 0 1 2 1:4 1

 

* - postup do osemfinále

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona