Island už nechce byť členom EÚ, vláda zrušila aj referendum

NETKY.SK • 23 Február 2014, 10:07 • 2 min
Island už nechce byť členom EÚ, vláda zrušila aj referendum

REYKJAVÍK - Rokovania medzi Islandom a EÚ sa prerušili pred vyše rokom.

slovakia

left justify in out

Islandská vláda podporila návrh ministra zahraničných vecí Gunnara Sveinssona upustiť od plánov krajiny na vstup do Európskej únie (EÚ). Dohodu o stiahnutí žiadosti o vstup Islandu do EÚ podpísala Strana pokroku (PP) a Strana nezávislosti (IP). Vláda sa zároveň rozhodla zrušiť referendum o pokračovaní vyjednávaní s EÚ, informovala sobotu stanica Voice of Russia s odvolaním sa na miestne médiá.

Rokovania medzi Islandom a EÚ sa prerušili pred vyše rokom. Stredopravá vláda, ktorá sa dostala k moci vlani v apríli, otvorene hlása, že nepodporuje projekt pripojenia sa krajiny k európskej komunite, čo sa ich socialistickí predchodcovia naopak snažili dosiahnuť. Rezort diplomacie v septembri minulého roka odvolal vyjednávacie skupiny, poradnú komisiu aj štátnu delegáciu, ktorá štyri roky pracovala na vstupe krajiny do EÚ.

Miestny inštitút ekonomického výskumu pred niekoľkými dňami vláde predložil 800-stranovú správu posudzujúcu súčasnú situáciu v únii a potenciálne dôsledky pre Island v prípade jeho vstupu do nej. Väčšina expertov sa zhoduje na tom, že prijatie eura by v týchto časoch nebolo pre krajinu výhodné a pre tamojší rybný priemysel i poľnohospodárstvo by znamenalo tvrdý úder. Podľa prieskumov je proti vstupu krajiny do EÚ vyše 60 percent Islanďanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona