Island si trúfa aj na domácich, pre Evru zápas kariéry

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 10:44 • 2 min
Island si trúfa aj na domácich, pre Evru zápas kariéry

PARÍŽ - Island ako debutant na futbalových majstrovstvách Európy 2016 stále neprehral. A že s jedlom rastie aj chuť, potvrdzuje aj jeden z lídrov tímu Birkir Bjarnason.

slovakia

left justify in out

"Vyradiť Francúzsko vo Francúzsku by bolo neuveriteľné. To bude náš cieľ," tvrdí odhodlane stredopoliar FC Bazilej pred nedeľňajším štvrťfinále na Stade de France s výkopom o 21.00 h. Nováčik šampionátu si po skalpe Anglicka v osemfinále (2:1) robí zálusk na ďalšiu supersenzáciu. "Neviem, či sa v tomto smere triumfom nad Angličanmi veľa zmenilo, ale sebavedomie v našom tíme je stále na neuveriteľnej úrovni. Každý je pokojný. Myslím si, že súperi sa pred nami už majú viac na pozore. Ukázali sme, že vieme hrať dobrý futbal aj proti silným. Bolo by ťažké nebrať nás vážne," doplnil podľa oficiálneho webu ME Bjarnason.

Jeho kouč Heimir Hallgrímsson podotýka, že ani prienikom do najlepšej osmičky záverečného turnaja Islanďania nelietajú vysoko v oblakoch. "Nebolo vôbec ťažké vrátiť chlapcov späť na zem. Zo všetkých stránok sú to profesionáli. Celý deň by sa dal stráviť čítaním, čo a kde všade sa píše o islandskej reprezentácii. Ani ten by však nestačil. Takže bude lepšie nechať si to do penzie. Pekne to zhromaždiť a potom si preštudovať," glosoval Hallgrímsson.

Už vážnejšie prehovoril, keď sa reč na tlačovej besede zvrtla na nedeľňajšieho štvrťfinálového protivníka - Francúzsko. "Predovšetkým má najvýraznejšie individuality v porovnaní s tímami, ktorým sme dosiaľ čelili. Plno skvelých hráčov z najlepších európskych klubov. Takých, čo sami vedia rozhodovať zápasy," pripomenul jeden z dvojice koučov Islandu. Obavy z toho, že súper bude mať väčšiu kvalitu na trávniku aj prevahu v hľadisku, však nemá. "Aj keď sme outsiderom, ukázali sme, čoho sme schopní. To isté platí aj o fanúšikoch. Hoci ich mal súper na štadióne viac, naši ich dokázali prekričať. Pôjdeme bez obáv, na trávniku aj v publiku."

Odkedy sa Francúzi v Belgicku a Holandsku 2000 stali majstrami Európy, ich najlepším výsledkom na kontinentálnom šampionáte bola šiesta priečka v Portugalsku 2004. V Rakúsku a Švajčiarsku 2008 nepostúpili zo skupiny, na uplynulých ME bolo pre nich konečnou štvrťfinále. "Na veľkom turnaji v národnom tíme je to zatiaľ môj strop, hoci v súťažiach na klubovej úrovni sa mi to podarilo nespočetnekrát. Toto bude v reprezentácii najdôležitejší zápas mojej kariéry," tvrdí 35-ročný ľavý obranca Patrice Evra. Keďže Adil Rami pre trest nebude trénerovi Didierovi Deschampsovi k dispozícii, v srdci obrany by si mal odkrútiť debut v základnej jedenástke 22-ročný stopér Samuel Umtiti, z Lyonu čerstvý prírastok v kádri FC Barcelona za 25 miliónov eur.

V časoch, keď doménou futbalovo silných je prevaha v držaní lopty, zažívajú vďaka Islandu renesanciu dlhé vhadzovania do súperovej šestnástky. Futbalisti zo sopečného ostrova po nich na turnaji dosiahli dva góly. "Samozrejme, pracujeme na tom, čo však neznamená, že ich aj budeme vedieť zastaviť. Silné stránky Islandu sa predsa nedajú zredukovať len na dlhé auty. Majú toho v repertoári omnoho viac," upozorňuje Evra.

Víťaz nedeľňajšieho štvrťfinále na Stade de France s kapacitou 80 000 miest ležiacom v severoparížskom Saint-Denis narazí v semifinále šampionátu na Taliansko alebo Nemecko. Duel povedie holandská rozhodcovská trojica na čele s Björnom Kuipersom, na čiarach mu budú asistovať Sander van Roekel a Erwin Zeinstra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies