Island si Dňom piva pripomína 30. výročie legalizácie tohto nápoja

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 16:37 • 2 min
Island si Dňom piva pripomína 30. výročie legalizácie tohto nápoja

REYKJAVÍK - Obyvatelia Islandu si dnešným dňom pri príležitosti Dňa piva pripomenuli 30. výročie zrušenia zákazu predaja tohto alkoholu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pivo bolo na Islande zakázané 74 rokov napriek tomu, že prohibícia sa netýkala žiadneho iného alkoholického nápoja. Táto anomália bola ukončená oficiálnym povolením predaja a distribúcie piva 1. marca 1989.

 

img

 

Zákaz piva bol pozostatkom úplnej prohibície, ktorú si obyvatelia Islandu odhlasovali v plebiscite ešte v roku 1908. Obchodníci dostali ešte niekoľko rokov, aby sa zbavili zásob a totálna prohibícia nastala od roku 1915. Hoci tá bola zrušená v ďalšom referende konanom v roku 1933, parlament sa vtedy vzhľadom na tesný výsledok rozhodol ulahodiť zástancom prohibície práve zachovaním zákazu predaja piva.

 

img

 

V dnešnej dobe ale nie je v krajine prístup k alkoholu úplne volný. Podobne ako v iných severoeurópskych krajinách si aj tu môžu ľudia kúpiť alkohol iba v štátnych predajniach. Keďže konkurencia neexistuje, alkohol je tu pomerne drahý. Spôsobujú to predovšetkým licenčné poplatky, ktoré predajcovia musia odvádzať, a takisto aj vysoká spotrebná daň. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bigger than a six pack, Maine Beer heads to Iceland #mainething #mainebeer #icelandbeerfestival

Príspevok, ktorý zdieľa Phil Savignano (@philsavignano),

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies