Island ruší kapitálové kontroly

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 10:21 • 2 min
Island ruší kapitálové kontroly

REYKJAVÍK - Island od utorka 14. marca ruší kontroly pohybu kapitálu. To znamená úplný návrat na medzinárodné finančné trhy. Oznámilo to ministerstvo financií v Reykjaviku.

slovakia

left justify in out

Vláda na Islande zaviedla kapitálové kontroly a ďalšie reštrikčné opatrenia počas globálnej finančnej krízy v roku 2008 po krachu najväčších bánk v krajine. Cieľom týchto krokov bolo stabilizovať ekonomiku a zabrániť odlevu kapitálu.

 

V uplynulých rokoch islandská vláda postupne reštrikcie rušila a tento týždeň odstráni poslednú prekážku - kapitálové kontroly pre jednotlivcov, firmy aj dôchodkové fondy. Je to rozhodujúci krok nového kabinetu.

 

Minister financií Benedikt Johannesson v tejto súvislosti vyhlásil, že islandská ekonomika je po reformách zdravšia, väčšia a lepšie diverzifikovaná ako v minulosti. Očakáva, že bude pokračovať v raste aj tento rok a robustným tempom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona