Island je na členstvo v EÚ dobre pripravený

NETKY.SK • 14 Október 2011, 00:48 • 2 min
Island je na členstvo v EÚ dobre pripravený

Island je na členstvo v EÚ dobre pripravený

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia predstavila v stredu výročnú správu, hodnotiacu pokrok krajín uchádzajúcich sa o členstvo v EÚ. V porovnaní s krajinami západného Balkánu je Island na celkom inej úrovni pripravenosti, čo je podľa komisára pre rozšírenie a susedskú politiku Štefana Füleho aj dôsledkom dlhodobého členstva tejto ostrovnej krajiny v Európskom hospodárskom priestore (EHP).
"S Islandom sme na začiatku prístupových rokovaní. V tomto roku sme otvorili štyri kapitoly a dve dočasne uzatvorili, pričom predpokladáme, že do konca tohto roku otvoríme aj ďalšie kapitoly a niektoré z nich dočasne uzavrieme," povedal Füle.
Eurokomisár poznamenal, že na rozdiel od krajín západného Balkánu, ktoré sú takisto zapojené do procesu rozširovania EÚ, je pre Island výhodou, že táto krajina je už 17 rokov súčasťou EHP.
"Čiže asi tretina kapitol je celkom pokrytá členstvom Islandu v tejto hospodárskej zóne a jedna tretina čiastočne," spresnil Füle. To podľa neho znamená, že Island má pomerne slušný nábeh pred ostatnými kandidátmi, čo sa týka prijímania európskej legislatívy - čo prístupové rokovania značne uľahčuje.
Na poznámku TASR, že samotní Islanďania členstvo svojej krajiny v EÚ príliš nepodporujú, komisár uviedol, že podmienky vstupu do únie sa pre obyvateľov tohto ostrova budú postupne upresňovať.
"Veľká väčšina ľudí podporuje rokovania o prístupe. Je však skutočnosťou, že pokiaľ ide o samotný vstup, prevláda skepsa. Ale tak ako budeme pokračovať v prístupových rozhovoroch a pre obyvateľov Islandu budeme postupne upresňovať podmienky, za akých budú vstupovať do EÚ, tak dúfam, že nielenže prehĺbime verejnú debatu na Islande a prispejeme tak k väčšej informovanosti, ale na základe lepšej informovanosti sa zmení negatívny prístup na pozitívny," uviedol komisár EÚ pre rozšírenie. 
Zároveň však dodal, že Island je suverénnou krajinou a budú to nakoniec občania ostrova, ktorí nakoniec rozhodnú o osude svojej krajiny.
Podľa výročnej správy Európskej komisie Island spĺňa politické kritériá pre vstup do EÚ. V hospodárskej rovine sa Islandu po finančnom prepade z roku 2008 podarilo prekonať najväčšie prekážky a ostrov po stabilizácii ekonomiky vykročil na cestu ekonomického rastu. Podľa správy EK najväčšie prekážky v rámci prístupových rokovaní stoja pred Islandom v kapitolách o rybolove, voľnom pohybe kapitálu, poľnohospodárstve a rozvoji vidieka, životnom prostredí, daňovej otázke a colnej únii, regionálnej politike a bezpečnosti potravín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies