Island evakuuje okolie sopky Bárdarbunga, hroziacej erupciou

NETKY.SK • 20 August 2014, 14:11 • 2 min
Island evakuuje okolie sopky Bárdarbunga, hroziacej erupciou

REYKJAVÍK - Úrad civilnej ochrany na Islande evakuuje okolie sopky Bárdarbunga, pretože nemôže vylúčiť erupciu tohto najväčšieho islandského vulkanického systému, informoval dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Experti sa obávajú, že oblasť severne od sopky bude po jej výbuchu zaplavená, pretože sopku pokrýva ľadovec Vatnajökull a jej erupcia roztopí veľké množstvo ľadu.
     

Evakuácia je bezpečnostné opatrenie, pretože "nemožno vylúčiť, že seizmická aktivita v Bárdarbunge povedie k výbuchu sopky," uviedol úrad civilnej ochrany na svojej webovej stránke. Všetky cesty vedúce do zväčša neobývanej oblasti už tento týždeň uzavreli. Ochrancov parku, ktorí v ňom žijú počas leta, a turistov teraz evakuujú, informovala dnes agentúra Reuters.
     

Meteorológ Einar Einarsson povedal, že otrasy zeme prichádzajú prakticky každú minútu a seizmická aktivita je nepretržitá. "Skutočnosť, že je sústavne v pohybe v hĺbke, je zrejme dobrá správa..., koncentruje sa to v jednej oblasti pod ľadovcom," citovala ho agentúra Reuters.
         

Islandský meteorologický úrad zvýšil v pondelok riziko erupcie na oranžový, štvrtý stupeň z piatich po tom, ako sa potvrdil pohyb magmy necelých desať kilometrov pod povrchom zeme. Letecké spoločnosti varoval pred zvýšenou seizmickou aktivitou na Islande.
     

V roku 2010 zastavil popol z erupcie menšej islandskej sopky Eyjafjallajökull na šesť dní veľkú časť premávky v európskom vzdušnom priestore.
     

Vatnajökullský národný park so sopkou Bárdarbunga sa nachádza asi 300 kilometrov od metropoly Reykjavík a pokrýva 14 percent územia Islandu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona