Aktualizované: Islamský štát zverejnil brutálnu popravu ruského tajného agenta v Sýrii

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 14:10 • 2 min
Aktualizované: Islamský štát zverejnil brutálnu popravu ruského tajného agenta v Sýrii

DAMASK - Militantná organizácia Islamský štát (IS) zverejnila dnes video zachytávajúce brutálnu vraždu muža, ktorého označila za dôstojníka ruskej tajnej služby zajatého v Sýrii. O existencii videa informovala organizácia SITE so sídlom v USA, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

slovakia

left justify in out

Dvanásťminútové video v ruštine bolo zverejnené v deň, keď Rusko vojenskými prehliadkami oslavuje 72. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom z roku 1945. Video zaznamenáva muža oblečeného v čiernej kombinéze, ako kľačí niekde na púšti a vyzýva ostatných ruských agentov, aby sa vzdali.

"Tento idiot verí sľubom svojho štátu, že ho neopustí, ak ho zajmú," povedal rozprávač na nahrávke.

 

"Musíte vedieť, že naša vláda posiela vašich synov do vojny, ktorá je prehraná," hovorí zajatec.

 

Rozprávač vo videu v ruštine oznamuje, že Petrenko je ruský agent. Ďalší bradatý militant následne nožom odreže mužovi hlavu. Rozprávač ďalej tvrdí, že aj ďalší "ruskí špióni" boli zabití, podrobnosti však neuviedol.


Pravosť záznamu a totožnosť zabitého nebolo možné okamžite overiť a nie je ani jasné, kedy k vražde došlo, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

 

Ruské ministerstvo obrany správy o zabití dôstojníka poprelo. Všetci príslušníci ruských síl v Sýrii "sú v bezpečí a zdraví a plnia si svoje misie v rámci boja proti medzinárodnému terorizmu".


Ruské sily podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada v jeho vojne proti povstalcom a islamským militantom, ktorí sa ho snažia zvrhnúť. Video zachytáva scény, ktoré sú opísané ako miesta zničené ruským bombardovaním v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že približne 30 ruských vojakov bolo zabitých v Sýrii od septembra 2015, keď Kremeľ začal vojenskú operáciu na pomoc Asadovi a jeho silám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies