Islamský štát zostrelil armádny vrtuľník

NETKY.SK • 13 December 2014, 17:39 • 2 min
Islamský štát zostrelil armádny vrtuľník

BAGDAD - Militanti z radikálnej organizácie Islamský štát (IŠ) zostrelili v Iraku vrtuľník patriaci tamojšej armáde, informovali v sobotu miestni predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Islamisti pritom zabili dvoch pilotov na palube. Incident len potvrdil obavy, že IŠ disponuje muníciou schopnou zasiahnuť aj ciele vo vzduchu. Medzinárodná koalícia na čele so Spojenými štátmi proti skupine uskutočnila už množstvo leteckých útokov.

 

K zostreleniu helikoptéry prišlo v piatok v šiitskom posvätnom meste Samarra nachádzajúcom sa asi sto kilometrov severne od Bagdadu. Predstaviteľ irackého ministerstva obrany pre agentúru Associated Press spresnil, že ozbrojenci pri útoku na vrtuľník typu EC635 použili z ramena odpaľovaný ručný mínomet. Stroj EC635 vyrábaný spoločnosťou Airbus Helicopters slúži na dopravné, prieskumné aj bojové účely.

 

Odborníci sa obávajú, že IŠ disponuje aj protilietadlovým raketovým systémom. Európske a americké aerolínie sa aj preto už dávnejšie vyhýbajú irackému vzdušnému priestoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies