Islamský štát zničil staroveké mesto Hatra

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 14:24 • 2 min
Islamský štát zničil staroveké mesto Hatra

BAGDAD - Extrémisti z Islamského štátu (IS) zničili staroveké mesto Hatra v severnom Iraku.

slovakia

left justify in out

Agentúru DPA o tom dnes informoval vedúci katedry archeológie Mósulskej univerzity profesor Hámid Džabúrí s tým, že ide o najnovší útok tejto islamistickej organizácie z už celého radu jej zločinov proti kultúrnemu dedičstvu krajiny.

 

Militanti vyhodili ruiny antického mesta Hatra i umelecko-historické artefakty nachádzajúce sa na tejto lokalite do vzduchu trhavinami. "Je to nenahraditeľná strata," konštatoval Džabúrí. Stanovisko oficiálnych irackých miest k tomuto incidentu zatiaľ neprišlo.

 

Hatra je na zozname svetového kultúrneho dedičstva Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Leží približne 110 kilometrov severozápadne od Mósulu, de facto hlavného mesta Islamského štátu v Iraku. Bola založená v 3. storočí pred n.l. a je známa svojimi chrámami a budovami s klenutými sieňami.

 

Oznámenie o jej údajnom zničení prichádza len dva dni po tom, čo iracká vláda informovala, že militanti z IS pomocou buldozérov zničili staroveké mesto Nimrúd, takisto v severnej Mezopotámii. UNESCO tento barbarský akt nazvalo "vojnovým zločinom".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies