Islamský štát zničil alebo vážne poškodil ďalší chrám starobylej Palmýry

NETKY.SK • 31 August 2015, 09:58 • 2 min
Islamský štát zničil alebo vážne poškodil ďalší chrám starobylej Palmýry

BEJRÚT - Militanti Islamského štátu (IS) zničili v starobylom sýrskom meste Palmýra časť Chrámu boha Béla, informovalo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s tým, že rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Iné zdroje tvrdia, že islamisti zničili celý chrám, ktorý je považovaný za najrozsiahlejší monumentálny komplex Palmýry. Agentúra AP citovala svedectvo miestneho obyvateľa, ktorý sa predstavil ako Násir - podľa neho bol chrám "úplne zničený" pri "mohutnom výbuchu", ku ktorému došlo dnes popoludní. Podľa jeho slov stáť zostal jediný múr chrámu.

 

Bélov chrám sa nachádza v tesnej blízkosti antického mesta, pričom k jeho bráne ústila kolónami lemovaná hlavná cesta mesta. Chrám je bohato zdobený a veľmi dobre zachovaný až do dnešných čias. Minulý týždeň sa objavila informácia, že islamisti zničili Baalšamínov chrám, ktorý bol menší ako Bélov, ale rovnako dobre zachovaný.

 

Zničenie Baalšamínovho chrámu potvrdili aj družicové snímky. Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), ktorá Palmýru zapísala na zoznam svetového kultúrneho dedičstva, tento akt označila za vojnový zločin.

 

Chrám boha Baalšamína bol postavený takmer pred 2000 rokmi a explózia vážne poškodila jeho vnútornú časť. Takisto spôsobila zrútenie okolitých stĺpov. UNESCO označilo chrám za symbol historickej a kultúrnej rozmanitosti Sýrie, ktorú sa Islamský štát podľa UNESCO snaží vymazať z povedomia ľudí.

 

Zničenie chrámu nasledovalo po tom, ako IS odrezal hlavu 82-ročnému archeológovi Chálidovi Asaadovi, ktorý sa štyri desaťročia staral o veľkolepé zrúcaniny z čias Rímskej ríše v Palmýre. Islamisti potom Asaadovo telo zavesili na stĺp z čias Rímskej ríše na námestí v centre Palmýry.

 

IS, ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku aj Sýrii, dobyl púštne mesto Palmýra od vládnych síl v máji, ale spočiatku staroveké pamiatky nepoškodzoval ani neničil. Zlikvidovali len niekoľko menších svätýň s tvrdením, že ich návštevníci by sa tam mohli oddávať pohanským rituálom, čo islamisti považujú za rúhanie.

 

IS vraždí ľudí, ktorých obviňuje z podporovania vlády, v starovekom amfiteátri v Palmýre, informovali aktivisti.
Palmýra je preslávená tým, že sa v nej nachádzajú niektoré z najrozsiahlejších a najlepšie zachovaných zrúcanín z obdobia Rímskej ríše na svete.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies