Islamský štát zničí ďalšie pamiatky, ak získa Palmýru

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 10:09 • 2 min
Islamský štát zničí ďalšie pamiatky, ak získa Palmýru

DAMASK - Sýrska armáda bojuje s militantmi z Islamského štátu už asi len 1 až 2 kilometre od starovekého mesta Tadmor, kde sa nachádzajú pamiatky zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Pre agentúru Reuters to povedal šéf správy sýrskych pamiatok a múzeí dr. Maamún Abdulkarím.

slovakia

left justify in out

 Abdulkarím povedal, že ak extrémisti dobyjú mesto, známe tiež ako Palmýra, "zničia všetko, čo tam existuje". Palmýra (biblický Tadmor) s monumentálnymi ruinami je jedným z archeologických klenotov Blízkeho východu. V antike to bolo významné mesto nachádzajúce sa v okolí oázy 215 kilometrov severovýchodne od Damasku. Dlhé roky bolo dôležitým bodom pre karavány prechádzajúce cez Sýrsku púšť, vďaka čomu dostalo pomenovanie Nevesta púšte.


Generálna riaditeľka Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová v stredu vyhlásila, že ničenie a rabovanie archeologických nálezísk na Blízkom východe je potrebné odsúdiť ako "vojnový zločin". Reagovala tak na zničenie starobylých artefaktov a chrámov irackými extrémistami zo skupiny Islamský štát ako aj rozkrádanie a pašovanie starožitností z Iraku, Sýrie, Egypta a Líbye. Vyzvala tiež na vytvorenie "celosvetovej koalície proti nezákonnému obchodovaniu s tovarom kultúrneho charakteru".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies