Islamský štát zaútočil na vládou kontrolované časti mesta Dair az-Zaur

NETKY.SK • 14 Január 2017, 16:39 • 2 min
Islamský štát zaútočil na vládou kontrolované časti mesta Dair az-Zaur

DAMASK - Militanti z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vykonali dnes útok na vládou kontrolované oblasti sýrskeho mesta Dair az-Zaur. Podľa medzinárodných pozorovateľov ide o najrozsiahlejší úder džihádistov za niekoľko uplynulých mesiacov a vyžiadal si desiatky mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Mestom otriaslo najmenej šesť silných výbuchov, militanti sa dostali do bojov s vládnymi silami a ich spojencami. Sýrske vojenské lietadlá odpovedali náletmi na pozície IS. Džihádistické ostreľovanie zabilo v obytných štvrtiach troch ľudí. Boje a bombardovanie si vyžiadali životy najmenej 12 vojakov a 20 militantov.

 

IS má pod dohľadom väčšinu rovnomennej provincie Dair az-Zaur, ktorá hraničí s Irakom, a to vrátane viac než polovice tohto mesta. Okrem toho džihádisti držia v obkľúčení ďalšie vládou kontrolované oblasti mesta už takmer dva roky. Provincia spája Rakku, de facto hlavé mesto IS, s územím, ktoré militanti okupujú v Iraku.

 

Sýrska vláda a Rusko ako jej spojenec pravidelne zhadzujú v obkľúčených zónach mesta Dair az-Zaur humanitárnu pomoc. Tamojším zhruba 200.000 obyvateľom chýbajú potraviny a lieky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona