Islamský štát zaútočil na šiitskú svätyňu severne od Bagdadu: 30 zabitých a 78 ranených

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 09:22 • 2 min
Islamský štát zaútočil na šiitskú svätyňu severne od Bagdadu: 30 zabitých a 78 ranených

BAGDAD - Štvrtkový útok na šiitskú svätyňu severne od Bagdadu spáchali traja samovražední atentátnici, informovali dnes iracké policajné zdroje. Ich útokom predchádzala intenzívna mínometná paľba, uviedla agentúra AP. Súčasne spresnila, že počet obetí útokov stúpol na 37. Ďalších 62 ľudí utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

Podľa polície sa útok začal vo štvrtok neskoro večer tak, že samovražedný bombový atentátnik sa pri svojej akcii zameral na policajtov strážiacich vchod do svätyne Sajjida Muhammada v meste Balad, 80 kilometrov severne od Bagdadu.

 

Druhý atentátnik potom vtrhol do svätyne spolu s deviatimi ozbrojenými mužmi, ktorí strelnými zbraňami zaútočili na bezpečnostné sily a na rodiny sláviace sviatok íd al-fitr. Tým sa končí posvätný moslimský pôstny mesiac ramadán.
Policajní predstavitelia podľa AP spresnili, že tretieho samovražedného atentátnika zlikvidovali ešte pred tým, ako stihol aktivovať svoju nálož.


K zodpovednosti za štvrtkový útok sa dnes prihlásili militanti verní džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA.


K útoku došlo necelý týždeň po tom, ako pri bombových atentátoch v Bagdade zahynulo najmenej 281 ľudí a ďalších 300 utrpelo zranenia. Aj k týmto útokom sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia IS, ktorá šiitov považuje za heretikov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies