Islamský štát zakázal v Mósule chov mačiek

NETKY.SK • 6 Október 2016, 13:52 • 2 min
Islamský štát zakázal v Mósule chov mačiek

MÓSUL - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) vydala v irackom meste Mósul zákaz chovu mačiek v domoch. Fatvu vydali duchovní IS, ktorí tvrdia, že ich zákaz je v súlade s víziou, ideológiou a presvedčením Dáišu.

slovakia

left justify in out

IS okrem toho apeloval na obyvateľov Mósulu, aby sa fatve podriadili a rešpektovali ju, napísal iracký denník as-Sumaríja. Rozhodovacie právomoci v IS má ústredný výbor, ktorý počas ovládnutia Mósulu vydal už mnoho zákazov. Členmi tohto výboru sú nielen vojenskí velitelia, ale aj duchovní.


Džihádisti, ktorí ovládajú "provinciu Eufrat" v Iraku a Sýrii, predtým napríklad vydali fatvu zakazujúcu zaužívaný chov holubov na plochých strechách domov, a to s vysvetlením, že ide o zneucťujúcu činnosť. Miestni chovatelia holubov dostali týždeň na to, aby sa svojich holubov zbavili, v opačnom prípade im hrozilo verejné bičovanie.


V súvislosti s novou, mačacou fatvou britský denník Daily Mail vyjadruje údiv nad týmto rozhodnutím, keďže IS ešte nedávno na svojich webových stránkach na sociálnych sieťach uverejnil sériu fotografií svojich príslušníkov s mačkami a mačiatkami v rukách. Podľa Daily Mail mali tieto snímky propagandistický účel a boli adresované špecifickej skupine potenciálnych sympatizantov - mladým ľuďom. Mladí bojovníci IS, zachytení na fotografiách, kŕmia mačiatka mliekom, či pózujú s nimi v náručí. Na sociálnych sieťach sa objavili aj zátišia s mačiatkami s granátom či samopalom.


Jeden z bojovníkov, ktorý medzičasom padol v bojoch o mesto Rakka, dostal pred časom vďaka svojej fotke s mačiatkom okolo 10.000 ponúk na sobáš, napísal Daily Mail. Známy britský verbovač pre IS Omar Hossein zasa "zavesil" na sociálne siete fotografiu svojej sivej mačky Lucy ležiacej v pelechu vytvorenom z vesty používanej pri samovražedných atentátoch.


Agentúra RIA Novosti, ktorá o fatve z Mósulu informovala tiež, cituje vyhlásenie člena Rady muftiov Ruska, Renata Abianova, ktorý upozornil, že islam učí o úcte ku všetkým zvieratám a negatívny vzťah k nim sa, naopak, odsudzuje. Dodal, že podľa islamskej tradície aj v dome proroka Mohameda žila mačka a on sa s ňou rád hrával.


Princíp úcty k životu sa prejavuje aj pri zabíjaní zvierat, napríklad na sviatok obetovania, keď v súlade s islamskými predpismi musí byť zviera pred porážkou čo najpokojnejšie - preto nie je dovolené vystavovať pred ním nôž alebo iné ostré a bodné predmety.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies