Islamský štát zabil mimo bojov už vyše 2-tisíc ľudí

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 14:05 • 2 min
Islamský štát zabil mimo bojov už vyše 2-tisíc ľudí

BEJRÚT - Ultraradikáli z Islamského štátu zabili mimo bojov v Sýrii od konca júna už najmenej 2 154 ľudí. V utorok o tom informovala Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Obete, medzi ktorými sú najmä Sýrčania, usmrtili sťatím, kameňovaním alebo zastrelením, uvádza exilová organizácia. Zároveň vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby okamžite konala. "Naďalej pokračujeme vo výzvach Bezpečnostnej rade, aby urgentne konala a zastavila pokračujúce vraždenie, napriek hluchote jej členov ku kriku a bolesti Sýrčanov," uvádza v stanovisku.

 

Islamský štát, ktorý obsadil aj rozsiahle územia v susednom Iraku, je ideologicky spojený s al-Kájdou. V ovládaných mestách a dedinách uplatňuje vlastný výklad islamského práva, na základe ktorého uskutočňuje popravy. Podľa monitorovacej skupiny počet zabitých v nebojových situáciách zahŕňa bojovníkov, civilistov ako aj 126 členov Islamského štátu, ktorí sa buď pokúsili utiecť, alebo ich obvinili zo špionáže. Štatistika nezahŕňa viacerých popravených zahraničných novinárov či upáleného jordánskeho pilota, takže skutočné číslo je pravdepodobne ešte vyššie. Stovky osôb, ktoré najskôr islamisti zajali, ostávajú nezvestné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies