Islamský štát zabíja svojich: Za dezerciu z bojov vo Fallúdži nariadili popravu uvarením zaživa

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 14:02 • 2 min
Islamský štát zabíja svojich: Za dezerciu z bojov vo Fallúdži nariadili popravu uvarením zaživa

BAGDAD - Americká televízia Fox s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát (IS) popravili uvarením zaživa siedmich svojich kolegov, čo mal byť pre nich trest za dezerciu z bojov o iracké mesto Fallúdža.

slovakia

left justify in out

Mesta Fallúdža sa koncom júna zmocnili iracké vládne sily, ktorých postup počas päť týždňov trvajúcej ofenzívy podporovali i nálety spojeneckých lietadiel.

 

Iránska tlačová agentúra FARS informovala, že islamisti siedmich svojich vojakov, ktorí z bojiska vo Fallúdži ušli, potrestali tak, že ich telá so spútanými nohami a rukami dali ponoriť do kotla s vriacou vodou.

 

Podľa dostupných správ ďalších 19 vojakov islamistických jednotiek bolo popravených zastrelením za to, že sa vyhýbali bojom vo fallúdžskych štvrtiach Šuhadá a Nasaf.

 

Boje o Fallúdžu sa začali 22. mája a trvali do 26. júna. Pred záverečným ťažením vládnych síl sa z mesta podarilo ujsť asi 500 islamistov, uviedol dnes pre agentúru AP nemenovaný zdroj v irackej armáde. Ďalších približne 1000 ich ušlo pred zavŕšením operácie, ktorej cieľom bolo dobytie mesta Ramádí vládnymi silami.

 

Podľa agentúry Reuters po ústupe islamistov z Fallúdže badať v meste stopy po zverstvách, ktoré tam IS páchal od roku 2014, keď sa Fallúdže zmocnil. V médiách sa napríklad objavili fotografie klietok, v ktorých väznili svojich zajatcov.

 

Experti OSN medzičasom uviedli, že obyvatelia Fallúdže sa budú môcť domov vrátiť zrejme až v auguste, pretože budovy v meste sú bojmi veľmi poničené a nastražené bombové nálože sú pre civilistov veľkým rizikom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona