Islamský štát vyzval Turkov na zvrhnutie "bezbožného" prezidenta Erdogana

NETKY.SK • 18 August 2015, 17:25 • 2 min
Islamský štát vyzval Turkov na zvrhnutie "bezbožného" prezidenta Erdogana

ISTANBUL - Bojovník extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vyzval prostredníctvom videozáznamu Turkov, aby sa vzbúrili voči svojmu prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Muž na videu hovoril turecky bez cudzieho prízvuku. Erdogana obvinil z toho, že "predal krajinu križiakom" a poskytol Američanom turecké základne len preto, "aby si udržal svoju pozíciu".

 

"Obyvatelia Turecka: Bezodkladne sa musíte vzbúriť proti týmto ateistom, križiakom a nevercom, ktorí z vás urobili otrokov," povedal bojovník IS so zbraňou opretou o telo. Vedľa neho sedeli dvaja ďalší ozbrojenci s turbanmi.

 

Muž vyzval Turkov, aby zvrhli Erdogana a pomohli Islamskému štátu dobyť najväčšie mesto krajiny Istanbul. Varoval, že "neveriaci" Kurdi by ovládli severovýchod Turecka, ak by sa im nepostavili na odpor islamisti.

 

Agentúra Reuters bezprostredne nedokázala overiť autenticitu záznamu. Renomovaná organizácia SITE, monitorujúca radikálnych islamistov, však uviedla, že na videu hovorí turecký bojovník IS.

 

V Turecku platia sprísnené bezpečnostné opatrenia od júla, keď Ankara spustila takzvanú "synchronizovanú vojnu proti terorizmu". Začala pritom naraz útočiť voči bojovníkom IS v severnej Sýrii aj proti kurdským separatistom v severnom Iraku.

 

Turecko tiež v rámci radikálnej zmeny doterajšieho kurzu otvorilo svoje letecké základne pre lietadlá koalície pod vedením USA bombardujúcej ciele IS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona