Islamský štát vyzval na útoky na Sinajskom polostrove

NETKY.SK • 22 September 2014, 10:23 • 2 min
Islamský štát vyzval na útoky na Sinajskom polostrove

KÁHIRA - Islamský štát (IS) vyzval dnes militantov na Sinajskom polostrove, aby pokračovali v útokoch na egyptské bezpečnostné sily, ako aj v "stínaní hláv".

slovakia

left justify in out

"Podmínujte im cesty, zaútočte na ich základne, prepadnite ich domovy, odrežte im hlavy, nedajte im pocit bezpečia," uvádza sa vo vyhlásení hovorcu IS abú Muhammada Adnáního.
      

Podľa agentúry Reuters takéto vyhlásenie zrejme prehĺbi obavy v súvislosti s väzbami medzi militantnými skupinami. Egyptskí predstavitelia, vrátane ministra zahraničných vecí, potvrdili koordináciu medzi IS a militantmi na Sinaji. Tvrdia však, že bojovníci z IS v Egypte nie sú.
      

Militant zo skupiny Ansár Bajt al-Makdís, ktorá operuje na Sinajskom polostrove, pre Reuters uviedol, že IS im poskytol inštrukcie o efektívnejších útokoch. Súkromní darcovia z krajín Perzského zálivu pokračujú vo financovaní Islamského štátu, uviedol medzitým americký admirál vo výslužbe John Stavridis, bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe. Jeho slová tlmočila v nedeľu televízna stanica NBC News. Podľa nej Stavridis i niektorí súčasní predstavitelia USA tvrdia, že najväčší podiel na financovaní IS a ďalších radikálnych skupín majú súkromné osoby "skôr z Kataru, než zo Saudskej Arábie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies