Islamský štát vypol v Mósule mobilné telefónne siete

NETKY.SK • 27 November 2014, 18:17 • 2 min
Islamský štát vypol v Mósule mobilné telefónne siete

BAGDAD - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vypli v druhom najväčšom irackom meste Mósul všetky mobilné telefónne siete. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Radikálni islamisti ovládajú pôvodne 1,8-miliónový Mósul od júna tohto roku. Vypnutie mobilných sietí má údajne zabrániť tomu, aby miestni informátori nemohli poskytovať koaličným silám správy o organizácii IS. 
     

Znefunkčnenie mobilov podľa obyvateľov spôsobilo v meste "chaos" a "paralýzu", do značnej miery napríklad ochromilo obchodné aktivity. Internetové spojenie zatiaľ celkom prerušené nebolo, keďže funguje prostredníctvom iných sietí. 
     

Odpojenie mobilných sietí predstavuje podľa agentúry AP zmenu v doterajších metódach IS, ktorý sa doposiaľ usiloval získať priazeň obyvateľov obsadených území prostredníctvom poskytovania verejných služieb a zavádzaním funkčnej administratívy. 
     

Niektorí analytici sú presvedčení, že vypnutie mobilných sietí signalizuje stratu sebadôvery po sérii nedávnych víťazstiev irackej armády, podporovanej kurdskými a šiitskými silami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies