Islamský štát vyhodil do vzduchu asýrsky kostol v Iraku

NETKY.SK • 10 Október 2016, 15:27 • 2 min
Islamský štát vyhodil do vzduchu asýrsky kostol v Iraku

KÁHIRA - Extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) zničili bombami asýrsky kostol v meste Karamlíš v severozápadnej provincii Ninive v Iraku neďaleko Mósulu. Informovala o tom dnes Asýrska medzinárodná tlačová agentúra (AINA).

slovakia

left justify in out

"Džihádisti z Dáišu (Islamského štátu) odpálili v nedeľu popoludní množstvo výbušných zariadení vnútri kostola," uviedol pre AINA ľudskoprávny aktivista Ghází Šamún. "Kostol je úplne zničený," dodal aktivista, ktorého citovala aj agentúra DPA.

 

Asýrske mesto Karamlíš a ďalšie kresťanské oblasti sa úplne evakuovali po invázii Islamského štátu do spomínanej provincie Ninive v júni 2014. Tisíce kresťanských rodín ušli zo svojich miest a našli útočisko v irackom regióne Kurdistan.

 

"Táto teroristická skupina zničila desiatky asýrskych kostolov a archeologických nálezísk v provincii Ninive - snažila sa tak zničiť historickú identitu tejto oblasti," povedal Šamún. Islamský štát pokladá kresťanov za heretikov - odpadlíkov a bludárov. IS a ďalšie islamistické skupiny zaútočili podľa existujúcich správ už na približne 1000 archeologických nálezísk v Sýrii a Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona