Islamský štát v Sýrii nebol skutočne porazený

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 15:12 • 2 min
Islamský štát v Sýrii nebol skutočne porazený

BRATISLAVA - Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump v prvej polovici decembra vyhlásil, že "misia USA v Sýrii je splnená. Porazili sme IS (Islamský štát) v Sýrii, čo bolo jediným dôvodom, prečo som sa tam počas môjho funkčného obdobia angažoval. Teraz je však čas, aby sa vojaci vrátili domov."

slovakia

left justify in out

No IS v skutočnosti porazený nebol. Teroristické útoky vo francúzskom Štrasburgu, ktoré sa odohrali po tom, ako Trump stiahol svoje vojská zo Sýrie, sú toho živým dôkazom. K útoku sa prihlásil samozrejme IS. Takéto druhy teroristických útokov síce trochu ustúpili v porovnaní s rokom 2015, kedy sa odohrali v Paríži či San Bernandíne v Kalifornii, nevymizli však úplne. 

 

img

 

Na jednej strane došlo k pokroku v oblasti vyššej bezpečnosti, avšak na strane druhej treba docieliť porazenie aj zvyšku skupín IS, pretože inak teroristické útoky nikdy neskončia. Je treba si uvedomiť, že takéto skupiny teroristov, ako IS alebo al-Kájda, sa považujú za vznešené hnutia, kde ich ideológia presviedča, aby bojovali za svojho boha akýmkoľvek možným spôsobom.

 

Nachádzame sa v roku 2019, a preto je dôležité, aby sme sa zamerali na skupiny, ktoré z IS ostali ako v Iraku, tak aj v Sýrii. Treba sa pokúsiť odstrániť aj posledných bojovníkov a následne sa zamerať na obnovu predošlého systému. V dnešnej internetovej dobe je veľmi ľahké spojiť sa s niekým, kto je na druhom konci sveta. Aj pre terorizmus ako taký, je teda internet akýmsi virtuálnym bezpečným útočiskom.

 

Oblasti, v ktorých IS operoval, avšak bol porazený, si aj naďalej vyžadujú vysokú mieru pozornosti. Absencia riadiacej moci je ako voda na mlyn pre teroristické skupiny. Spolupráca s medzinárodnými organizáciami by mala zabezpečiť diplomatickú podporu potrebnú na to, aby sa zamedzilo k opätovnému vytvoreniu sunnitskej alternatívy vládnutia, ktorú ponúka práve Islamský štát.

 

img

 

IS sa však už prispôsobil neustálemu zmenšovaniu svojho územia, a preto zriadil akúsi "podzemnú internetovú sieť." Prostredníctvom nej môže podnikať útoky a spôsobiť tak destabilizáciu aj celej oblasti. Al-Kájda zvolila rovnaký postup, keď zistila, že už nie je schopná udržať niektoré časti územia.

 

Rozloha preto nehrá v tomto boji v podstate žiadnu úlohu. Aj keď je kontrola nad územím viditeľne menšia, IS bude aj naďalej schopný radikalizovať stále nových členov. Popredné technologické spoločnosti sa ale snažia zamedziť prístup pochybným osobám na svoje domény, teroristi sa ale dokážu brániť aj proti anti-vírovým program, či dokonca prekódujú celú správu. Vždy si bohužiaľ vedia nájsť cestu.

 

img

 

Porážka Islamského štátu v jeho centre sa nemôže považovať za to isté, ako dosiahnutie porážky celej skupiny. Aj keď bude IS navonok porazený, objaví sa na inom mieste, a čo je horšie, môže do svojej ideológie zakomponovať aj prvky pomsty a následne sa stať ešte radikálnejším v dosahovaní svojich cieľov a presadzovania náboženských princípov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona