Islamský štát v júni po prvý raz použil proti Kurdom neznámy bojový plyn

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 06:59 • 2 min
Islamský štát v júni po prvý raz použil proti Kurdom neznámy bojový plyn

BEJRÚT - Džihádistická skupina Islamský štát (IS) použila koncom júna počas útokov na území severovýchodnej Sýrie bojový plyn. Uviedli to dnes tamojšie kurdské milície, ktoré citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu kurdských Ľudových obranných jednotiek (YPG) bol otravný plyn použitý 28. a 29. júna pri akciách proti oblastiam pod kontrolou YPG v provincii Hasaka. Typ použitého plynu však zatiaľ nie je presne určený.

 

Nikto z bojovníkov YPG, ktorý sa vystavil tejto chemickej látke, nezomrel, keďže každého zasiahnutého člena kurdských milícií včas previezli do nemocnice, uviedol hovorca. Použite bojového plynu v danom čase potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

 

Ide o prvý prípad použitia bojového plynu džihádistami z IS. Podľa hovorcu YPG bolo účinkom neznámej látky vystavených celkovo 12 kurdských militantov, ktorých následne sužovalo "pálenie v krku, očiach a nose, prudké bolesti hlavy a svalov, ako aj narušená schopnosť sústredenia sa a pohybu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona