Islamský štát v juhovýchodnej Ázii má nového vodcu

NETKY.SK • 6 November 2017, 18:39 • 2 min
Islamský štát v juhovýchodnej Ázii má nového vodcu

MANILA - Novým "emirom" džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v juhovýchodnej Ázii je malajzijský výrobca bômb pre teroristov Amin Baco, prezývaný Džihád. Oznámil to v pondelok riaditeľ filipínskej štátnej polície Ronald dela Rosa.

slovakia

left justify in out

"Pozíciu prevzal po Isnilonovi Hapilonovi," citovala Rosu turecká agentúra Anadolu. O novom emirovi informoval políciu indonézsky terorista Muhammad Ilham Syahputra. Zadržali ho minulý týždeň, keď sa pokúsil utiecť z mesta Marawi na južnom ostrove Mindanao.

Filipínska armáda koncom októbra vyhlásila Marawi, ktoré islamisti zo skupiny Maute obsadili v máji, za oslobodené.

 

V polovici októbra tam zabili aj posledných dvoch lídrov ozbrojencov - Isnilona Hapilona, ktorého americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaradil do zoznamu najhľadanejších teroristov vo svete, a Omarkhayama Mauteho. Syahputra pri vypočúvaní uviedol, že Amin Baco bol zvolený za emira po Hapilonovej smrti. Syahputra priznal, že Baco prišiel na Filipíny vlani v novembri na pozvanie Hapilona a bojoval v radoch skupiny Maute. Ako dodal, v bojovej zóne operuje ešte zhruba 40 bojovníkov skupiny.

 

Filipínske ozbrojené sily vedú proti islamským separatistom i maoistickým vzbúrencom už takmer 50 rokov partizánsku vojnu, ktorá si vyžiadala viac ako 160.000 mŕtvych a ďalšie dva milióny ľudí pripravila o strechu nad hlavou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies