Islamský štát v Iraku verejne popravil osem sunnitov

NETKY.SK • 15 September 2014, 11:14 • 2 min
Islamský štát v Iraku verejne popravil osem sunnitov

BAGDAD - Militanti z Islamského štátu (IS) cez víkend verejne popravili osem sunnitských mužov v malej severoirackej dedine al-Džumasa za údajné sprisahanie proti organizácii. Tlačovú agentúru Reuters o tom dnes informovali očití svedkovia z dediny.

slovakia

left justify in out

Zabíjanie sa začalo v piatok večer 12. septembra, keď dvojica zamaskovaných ozbrojených mužov z IS na verejnosti zastrelila policajta po tom, čo ho militantná skupina obvinila zo špionáže pre kurdské a iracké ozbrojené sily. Bojovníci IS zhromaždili miestnych obyvateľov, aby sledovali popravu v dedine, približne 120 kilometrov severne od mesta Tikrít.
      

"Členovia Islamského štátu vyhlásili, že toto je osud každého, kto sa postaví proti nim," uviedol svedok a dodal: "Ako dôkazy predložili CD nosiče a kópie mužovej korešpondencie s bezpečnostnými silami." Po zabití policajta malá ozbrojená skupina podnikla odvetu - spustila paľbu na dom predstaviteľa Islamského štátu.
      

Podľa svedka v sobotu ráno desať áut patriacich Islamskému štátu jazdilo po dedine s dvoma zamaskovanými informátormi a tí pomáhali bojovníkom identifikovať desať ľudí, ktorých podozrievali z útoku na dom člena IS z predchádzajúcej noci. Ešte v ten večer troch prepustili, ale siedmich ďalších - okrem jedného všetko príbuzných zabitého policajta - popravili. Militantná organizácia obsadila v júni obrovské územia na severe Iraku a vyhlásila islamský štát (kalifát) v Iraku a Sýrii.
      

Nový premiér Hajdar Abádí dúfa, že presvedčí irackú sunnitskú menšinu, aby povstala proti IS, ale mnohí jej príslušníci sú stále veľmi podozrievaví voči vládnucej šiitskej elite v krajine. Nádeje na povstanie miestnych sunnitských komunít komplikuje aj krutosť Islamského štátu, ktorý zastrašuje, väzní alebo zabíja tých, čo ich odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona