Islamský štát v Iraku hromadne popravil 30 sunnitov

NETKY.SK • 29 Október 2014, 15:49 • 2 min
Islamský štát v Iraku hromadne popravil 30 sunnitov

BAGDAD - Členovia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) verejne popravili 30 sunnitských mužov obvinených z odpadlíctva. Hromadnú popravu zrealizovali priamo na hlavnej ulici západoirackého mesta Hít v provincii Anbár. Agentúru AP o tom dnes informovali irackí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Predseda tamojšej provinčnej rady Sabáh Karhút potvrdil, že zabití sunniti patrili ku kmeňovým bojovníkom spriazneným s vládou a členmi oficiálnych bezpečnostných zložiek. Išlo o mužov, ktorých zajali extrémisti IS začiatkom októbra po tom, ako obsadili mesto Hít, ležiace asi 140 kilometrov západne od metropoly Bagdad.

 

Svedkovia vypovedali, že militanti mužov viedli na popravu cez mesto a kričali do reproduktorov, že zajatí muži sú odpadlíci, ktorí bojovali proti nim.

 

Západoiracké mesto Hít dobyli a následne obsadili militanti z IS začiatkom októbra po ťažkých bojoch medzi vládnymi jednotkami podporovanými sunnitskými kmeňovými bojovníkmi. Provincia Anbár je v posledných mesiacoch svedkom silnejúceho povstania sunnitských radikálov.

 

Ozbrojené sunnitské skupiny riadené odštiepenou odnožou al-Káidy, známej ako Islamský štát, už okrem iných úplne ovládli mesto Fallúdža, časti Ramádí a vidiecke oblasti. Bojovníci IS postupujú postupne západnými a severnými oblasťami Iraku a obsadzujú strategicky dôležité oblasti. Krajinou otriasa jedna z najväčších kríz od odsunu amerických vojakov v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies