Islamský štát ukradol miliardu ton obilia

NETKY.SK • 18 November 2014, 17:51 • 2 min
Islamský štát ukradol miliardu ton obilia

BAGDAD - Militanti z Islamského štátu (IŠ) ukradli viac než milión ton obilia zo severu Iraku a previezli ho do dvoch miest, ktoré kontrolujú v susednej Sýrii.

slovakia

left justify in out

Uviedol to iracký minister poľnohospodárstva Faláh Hassan al-Zajdán. Podľa jeho údajov zverejnených na stránke ministerstva má vláda "informácie o pašovaní viac než milióna ton pšenice a jačmeňa gangmi Islamského štátu z provincie Ninive do sýrskych miest Rakká a Dajr az-Zaur". Informácie nie je možné nezávisle overiť, uvádza agentúra Reuters.

 

Keď IŠ prešiel v júni zo Sýrie do severného Iraku, nakrátko prevzal kontrolu nad štátnymi obilnými silami v provinciách Ninive a Salahadín, kde sa pestuje tretina irackej pšenice a takmer 40 percent jačmeňa. Bývalý šéf rady zodpovednej za obilie pre Reuters v auguste povedal, že militanti vzali z Ninive a západnej provincie Anbár 40 až 50 000 ton pšenice a previezli ju do Sýrie na zomletie. Koľko obilia však odviezli počas svojej ofenzívy v lete, ktorá sa kryla so žatvou strategicky dôležitej pšenice, už nie je presne známe. Islamský štát chce, aby sa ich samozvaný kalifát stal sebestačný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies