Islamský štát údajne zriadil úrad pre zahraničných bojovníkov

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 07:43 • 2 min
Islamský štát údajne zriadil úrad pre zahraničných bojovníkov

DAMASK - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) údajne zriadila "úrad pre prisťahovalcov", ktorého úlohou je regulácia vzťahov so zahraničnými bojovníkmi. Informoval o tom dnes denník Independent.

slovakia

left justify in out

Islamský štát sa pre zriadenie úradu údajne rozhodol po tom, ako došlo k rozporom medzi arabskými a holandskými džihádistami ohľadom vedenia boja, vrážd z pomsty či zabitia ôsmich zajatcov.

 

Podľa skupiny aktivistov nezvanej Rakku vraždia potichu (RBSS) mapujúcej zverstvá, ktoré IS pácha v Sýrii, chce táto teroristická skupina takto odstrániť nebezpečné rozpory, ktoré vznikajú medzi európskymi a arabskými džihádistami.

 

Novovzniknutý úrad má byť podľa RBSS poverený "sledovaním problémov zahraničných bojovníkov a ich bezodkladným riešením, čím sa má predísť rozporom alebo dokonca šarvátkam medzi členmi" IS.

 

K vyhroteniu situácie došlo vo februári, bezpečnostné zložky IS zadržali niekoľko holandských džihádistov a obvinili ich z pokusu o dezerciu, pričom jedného z nich ubili na smrť. Jeho priatelia potom zaútočili na veliteľstvo IS v Rakke, čo malo za následok dlhotrvajúcu intenzívnu prestrelku, ktorej ukončenie mal sprostredkovať iracký vyjednávač. Toho však Holanďania z pomsty za zavraždeného kamaráta zabili.

 

Vedenie Islamského štátu v Rakke o incidente informovalo svojich nadriadených v Iraku, kde IS ako odnož teroristickej siete al-Káida vznikol. Tí nariadili zatknutie 70 holandských militantov, z ktorých ôsmich neskôr obvinili zo vzbury a popravili.

 

Podľa RBSS sa v Rakke začali množiť prípady dezercie a neposlušnosti, ktorých príčinou je strach z infiltrácie zahraničnými tajnými službami a útokov bezpilotných lietadiel, frustrácia, územné a bojové straty.

 

Niektorí zahraniční bojovníci majú údajne pocit, že sú oproti svojim arabským spolubojovníkom diskriminovaní, a to jednak v otázkach výšky finančného ohodnotenia, životnej úrovne, odmien a zaobchádzania. Okrem toho sú vraj nepomerne častejšie ako ich arabskí spolubojovníci vysielaní do prvej línie na bojisku pri meste Dajr az-Zaur a inde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies