Islamský štát stratil za posledné dva roky 50-tisíc bojovníkov

NETKY.SK • 9 December 2016, 10:31 • 2 min
Islamský štát stratil za posledné dva roky 50-tisíc bojovníkov

WASHINGTON- Najmenej 50-tisíc militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) bolo zabitých za posledné dva roky - teda odvtedy, čo proti nim začala v Iraku a Sýrii bojovať koalícia vedená Spojenými štátmi. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej armády.

slovakia

left justify in out

Údaj je "opatrným odhadom", dodal predstaviteľ podľa britského spravodajského portálu BBC.

Na tento výsledok mali vplyv vzdušné sily a malý počet Američanov, podporujúcich miestne ozbrojené sily. USA však opakovane upozorňujú, že Islamský štát dokáže bojovníkov rýchlo nahradiť.

Americký predstaviteľ vo štvrtok povedal, že koaličné nálety je možné zintenzívniť na miestach ako Mósul, ktorý sa v súčasnosti pokúšajú znovu od IS dobyť iracké bezpečnostné sily, ale odvrátenou stranou je riziko civilných obetí. Bojová operácia už podľa zdroja začína citeľne poškodzovať Islamský štát.

"Nevyžívam sa v údajoch o zabitých, ale počet tohto druhu je dôležitý. Tento druh dopadu na nepriateľa má svoj význam," vysvetlil predstaviteľ.

USA často nechcú poskytovať údaje o obetiach v radoch nepriateľov. Avšak v auguste generálporučík Sean MacFarland vyhlásil, že zahynulo už približne 45.000 nepriateľských bojovníkov.

IS stratil aj veľké časti územia, ktoré sa mu podarilo dobyť pri bleskovej a prekvapujúcej operácii v roku 2014. Teraz je táto džihádistická organizácia pod paľbou ruských, tureckých, irackých, sýrskych a kurdských síl, ako aj amerického a britského letectva.

V súčasnosti sú baštami IS mestá Mósul v Iraku a Rakka v Sýrii, ale tiež územie sunnitských arabských kmeňov v údolí rieky Eufrat, ktoré sa rozprestiera z východu Sýrie na západ Iraku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona