Islamský štát sa zmocnil ďalších oblastí

NETKY.SK • 13 August 2014, 17:41 • 2 min
Islamský štát sa zmocnil ďalších oblastí

BEJRÚT - Povstalci nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát obsadili ďalšie mestá v sýrskej provincii Halab, ktoré predtým ovládali súperiace milície.

slovakia

left justify in out

O najnovšom vývoji, ktorý skupine otvára cestu ďalej na západ, v stredu informovala exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Islamský štát už dávnejšie prevzal kontrolu nad veľkými časťami severnej a východnej Sýrie, jeho postup v krajine je však ešte rýchlejší po získaní tretiny územia Iraku vrátane tamojšieho druhého najväčšieho mesta Mósul a vyhlásení vlastného kalifátu.

 

Podľa organizácie so sídlom v Británii sunnitskí extrémisti najnovšie ovládajú aj mestá Achtarín a Turkmán Bárih ležiace približne 50 kilometrov severovýchodne od Halabu, najväčšieho mesta Sýrie. Zároveň posilňujú svoje postavenie v iných častiach krajiny vrátane správneho centra provincie ar-Rakka na rieke Eufrat, odkiaľ pozorovatelia hlásia boje v okolí vojenského letiska, ktoré je v oblasti posledným objektom v rukách sýrskej armády. Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv ďalej informovala o dvoch prípadoch ukrižovania v meste Dajr az-Zaur počas noci z utorka na stredu, kde tak Islamský štát v posledných dňoch popravil už 27 ľudí. Na sieti Twitter sa medzitým objavila správa o zabití dvoch ľudí "vzdorujúcich" Islamskému štátu v meste Achtarín. V oblasti údajne zahynulo taktiež najmenej 40 bojovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies