Islamský štát sa vlámal do múzea v centre antického mesta Palmýra

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 13:12 • 2 min
Islamský štát sa vlámal do múzea v centre antického mesta Palmýra

DAMASK - Bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa vlámali do múzea v historickom meste Palmýra v Sýrii, napísala to dnes agentúra AP. Dodala, že povstalci pravdepodobne doposiaľ nezničili žiadny z archivovaných artefaktov.

slovakia

left justify in out

Šéf Riaditeľstva pre pamiatky a múzeá v Damasku Maamún Abdulkarím pre agentúra AP dnes potvrdil, že islamistickí militanti prenikli do areálu múzea v centre Palmýry v piatok popoludní, zamkli za sebou dvere a pred vchody postavili vlastné stráže.

 

Bojovníci Islamského štátu obsadili Palmýru, nachádzajúcu sa v strednej provincii Homs, vo štvrtok, čo vyvolalo obavy medzinárodného spoločenstva o dvetisíc rokov staré archeologické pamiatky nevyčísliteľnej hodnoty situované v južnej časti mesta.

 

Odborníci pre oblasť starožitností predpokladajú, že skupina môže pokradnúť vzácne objekty a následne sa pokúsi ulúpené artefakty predať na čiernom trhu.

 

Mestské múzeum v Palmýre a tamojšie artefakty už boli terčom vlny ničenia a plienenia počas sýrskej štyri roky trvajúcej vojny.

 

Islamistom sa vo štvrtok podarilo obsadiť antické mesto Palmýra, ležiace 215 kilometrov severovýchodne od sýrskej metropoly Damask, zapísané do zoznamu historického dedičstva UNESCO, čím výrazne oslabli pozície armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona