Islamský štát sa stiahol z tábora Jarmúk, Front an-Nusra tam zostáva

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 13:25 • 2 min
Islamský štát sa stiahol z tábora Jarmúk, Front an-Nusra tam zostáva

DAMASK - Bojovníci z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa už zväčša stiahli z palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk na okraji sýrskeho hlavného mesta Damask po tom, čo odtiaľ vyhnali svojho hlavného rivala. Informovali o tom dnes niekoľkí obyvatelia i palestínsky predstaviteľ.

slovakia

left justify in out

Po stiahnutí bojovníkov IS z Jarmúku zostáva v tábore hlavnou skupinou Front an-Nusra, napojený na teroristickú sieť al-Káida, približuje agentúra Reuters.

 

Zdroje uviedli, že stovky bojovníkov fundamentalistického Islamského štátu sa vrátili na svoje základne na susediacom damaskom predmestí Hadžar al-Aswad, odkiaľ odštartovali začiatkom tohto mesiaca útoky na Jarmúk.

"Väčšina z nich sa stiahla po bojoch, ktoré sa odohrali medzi nimi a ich súpermi," uviedol obyvateľ utečeneckého tábora.

 

Bojovníci IS sa snažili nielen dobyť Jarmúk, ale aj poraziť tamojšieho rivala, opozičnú skupinu Aknáf al-Makdis, ktorá je opačne ideologicky zameraná a napojená na palestínske militantné hnutie Hamas.

 

Príchod Islamského štátu do Jarmúku poskytol tejto džihádistickej skupine významný oporný bod len niekoľko kilometrov od sídla moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

IS však ešte bojuje proti niekoľkým militantom z Aknáf al-Makdis pri severnom vstupe do tábora Jarmúk.

Po stiahnutí IS je teraz Front an-Nusra, odnož al-Káidy, najväčšou silou v tábore, z ktorého však väčšina obyvateľov ušla, keď naň Islamský štát spustil ofenzívu.

 

Tábor bol pred začiatkom sýrskeho konfliktu v roku 2011 domovom pre približne 160.000 Palestínčanov, ktorí tam ušli pred vojnou pri zakladaní štátu Izrael v roku 1948, a tiež pre ich potomkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies