Islamský štát sa Putinovi vyhráža obsadením rozpútaním vojny na Kaukaze

NETKY.SK • 3 September 2014, 11:32 • 2 min
Islamský štát sa Putinovi vyhráža obsadením rozpútaním vojny na Kaukaze

MOSKVA - Ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes informovala, že teroristi z organizácie Islamský štát sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyhrážajú rozpútaním vojny na Kaukaze.

slovakia

left justify in out

Prezident ruského Inštitútu pre Blízky východ Jevgenij Satanovskij v rozhovore pre Echo Moskvy uviedol, že "takáto možnosť skutočne existuje", keďže v radoch islamistov "je nemálo" ľudí pochádzajúcich z Ruskej federácie. Satanovskij upozornil, že IS má "veľmi veľké plány na ovládnutie sveta". Spresnil, že IS už na internete zverejnil mapy sveta, podľa ktorých má byť pod ich kontrolou polovica Afriky a značná časť Európy.
      

Vo videu sa islamisti vyhrážajú, že rozpútajú vojnu na Kaukaze, osobitne v Čečensku. Svoje posolstvo adresovali osobne Putinovi ako spojencovi sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorému "poskytuje zbrane a muníciu", informovala agentúra Ukrinform odvolávajúca sa na panarabskú televíziu al-Arabíja.  Vo vyhlásení Putina upozorňujú, že lietadlá, ktoré poskytol Asadovi, "pošlú späť" a "s Alahovou pomocou" oslobodia Čečensko i celý Kaukaz. 
      

"Islamský štát je a bude, a bude sa - ak Alah dá - rozrastať," uviedol vo videozázname jeden z islamistov. "Tvoj trón sa rozkýval a padne, keď podídeme k tebe," varoval Putina jeden z islamistov a dodal: "Už sme na ceste, ak Alah dá". Hlasy v arabčine sprevádzajú titulky s prekladom do ruštiny, približuje agentúra Ukrinform. Zo záznamu vyplýva, že vznikol na islamistami obsadenom území - na vojenskom letisku Tabaka v sýrskej provincii Rakka.
      

Ozbrojenci IS aktívne pôsobia na území Sýrie a sú označovaní za najbojaschopnejšie oddiely bojujúce proti Asadovej armáde. IS začal nedávno úspešnú ofenzívu v Iraku, keď obsadil viacero lokalít na západe a severe krajiny a výrazne sa priblížil aj k Bagdadu, pričom sa začal útokom vyhrážať aj ostatným susediacim štátom. Vzniknutá situácia vyvoláva veľké znepokojenie nielen v regióne, ale aj na Západe, ktorý sa obáva teroristických útokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona