Islamský štát sa prihlásil k zabitiu šiestich ruských gardistov v Čečensku

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 11:44 • 2 min
Islamský štát sa prihlásil k zabitiu šiestich ruských gardistov v Čečensku

MOSKVA - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila dnes k zodpovednosti za zabitie šiestich príslušníkov ruskej Národnej gardy v autonómnej Čečenskej republike na juhu Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

Skupina ozbrojených mužov zaútočila na kasárne jednotky ruskej Národnej gardy okolo 02.30 h miestneho času (00.30 h SEČ) v čečenskom Naurskom okrese, severozápadne od čečenského hlavného mesta Groznyj. Ozbrojenci zrejme chceli využiť hustú hmlu, ktorá v tom čase oblasť zahalila. Útočníci a členovia gardy utrpeli rovnaké straty na životoch, informovali štátne médiá.

 

Islamský štát napísal vo vyhlásení, že šiestim "vojakom kalifátu" sa podarilo vtrhnúť na základňu ruskej Národnej gardy v Čečensku a zabiť tam šiestich ruských príslušníkov a zraniť ďalších troch.

 

Národnú gardu s približne 400.000 príslušníkmi vytvoril ruský prezident Vladimir Putin vlani z dovtedajších jednotiek ministerstva vnútra.

 

Rusko bojovalo v posledných desaťročiach, po páde Sovietskeho zväzu, v dvoch vojnách proti separatistom v Čečensku. V okolitých regiónoch prebieha islamistické povstanie v miernej podobe, ale Čečensko, ovládané proputinovským vodcom Ramzanom Kadyrovom, bolo v nedávnych rokoch pomerne pokojné.

 

Ruský prezident Putin sa k dnešnému útoku vyjadril na stretnutí s francúzskou prezidentskou kandidátkou Marine Le Penovou v Kremli. "Dnes, tak skoro po tragédii v Londýne, sa stala tragická udalosť v Čečensku... Musíme vnímať túto hrozbu s otvorenými očami a spojiť sily v boji proti terorizmu," povedal Putin podľa textu zverejneného Kremľom.

 

Krajne pravicová kandidátka v budúcomesačných francúzskych prezidentských voľbách Le Penová vyhlásila, že Francúzsko a Rusko by mali tesnejšie spolupracovať v boji proti medzinárodnému terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies