Islamský štát sa prihlásil k bombovému útoku na kostol v Káhire

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:37 • 2 min
Islamský štát sa prihlásil k bombovému útoku na kostol v Káhire

KÁHIRA - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa včera prihlásila k zodpovednosti za nedeľný samovražedný útok počas omše v kresťanskom kostole susediacom s hlavnou katedrálou v egyptskej Káhire, kde zahynulo 23 ľudí.

slovakia

left justify in out

Páchateľ útoku bol "mučeníkom z radov Islamského štátu", oznámila tlačová agentúra IS Amák.

 

Samovražedný bombový útok z nedele 11. decembra v areáli, ktorého súčasťou je aj sídlo hlavy koptskej pravoslávnej cirkvi - pápeža Tawadrosa II. - patril vôbec k najhorším v kresťanskom svätostánku v prevažne moslimskom Egypte.

 

Obete pochovali v pondelok po pohrebnej bohoslužbe celebrovanej samotným Tawadrosom a vojenský obrad viedol egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

 

Egyptská odnož Islamského štátu je aktívna predovšetkým na Sinajskom polostrove, ktorý má spoločnú hranicu s Izraelom a palestínskym pásmom Gazy, ale takisto podniká veľké útoky proti bezpečnostným silám v hlavnom meste Káhira a na ďalších miestach Egypta.

 

V júni sa IS prihlásil k zodpovednosti za vraždu kňaza na Sinaji.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies