Islamský štát prvýkrát zaútočil na Kobané z tureckého územia

NETKY.SK • 29 November 2014, 14:01 • 2 min
Islamský štát prvýkrát zaútočil na Kobané z tureckého územia

BEJRÚT - Militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) dnes po prvý raz zaútočili na severosýrske pohraničné mesto Kobané z územia Turecka. Informovali o tom sýrski aktivisti a kurdskí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Útok sa začal ešte pred svitaním akciou samovražedného atentátnika, ktorý prešiel cez hranicu autom z Turecka. Islamista sa odpálil na sýrskej strane hraničného priechodu, ktorú kontrolujú kurdské sily. Následne vypukli prudké boje medzi Kurdmi a bojovníkmi IS.
      

"(Islamský štát) na nás doposiaľ útočil z troch strán. Dnes útočia zo štyroch strán," vyhlásil hovorca kurdskej Strany demokratickej únie (PYD). 
      

Hraničný priechod do susedného Turecka predstavuje pre mesto Kobané, ktoré sa od polovice septembra pokúšajú dobyť militanti IS, jediné spojenie s vonkajším svetom. 
      

Turecká štátna agentúra Anadolu priniesla vyjadrenie nemenovaného tureckého predstaviteľa, ktorý poprel, že by bol dnešný útok IS vedený z územia jeho krajiny. 
      

Pravdivosť tvrdení Kurdov o prvom útoku IS z územia Turecka, potvrdilo aj uznávané Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Podľa jeho správ počas následných bojov zahynulo minimálne 17 džihádistov a osem členov kurdských milícií. 
      

Islamisti dnes okrem toho podnikli v oblasti Kobané ďalšie tri samovražedné útoky a na mesto vystrelili viac ako 110 delostreleckých granátov a mínometných granátov. Niektoré z nich dopadli aj na turecké územie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona