Islamský štát priznal zodpovednosť za útok na mešitu v Kábule

NETKY.SK • 15 Máj 2021, 22:54 • 2 min
Islamský štát priznal zodpovednosť za útok na mešitu v Kábule

Káhira - Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za piatkový útok na mešitu v okrese Shakar Dara v afganskom hlavnom meste Kábul.

slovakia

left justify in out

Pri útoku na mešitu v okrese Shakar Dara v afganskom hlavnom meste Kábul bolo najmenej 12 ľudí bolo zabitých. Výbuch nastal v mešite počas piatkových modlitieb, keď sa veriaci zhromaždili na moslimskom festivale Eid al-Fitr.

 

img

 

Povstalecká skupina Taliban, ktorá pre sviatok vyhlásila trojdňové prímerie, útok vo vyhlásení odsúdila. K zodpovednosti za útok sa dnes prihlásil Islamský štát prostredníctvom svojej spravodajskej agentúry. Hovorca kábulskej polície Ferdous Faramarz uviedol, že medzi 12 mŕtvymi je imám mešity a pri výbuchu v hlavnom meste Shakar Dara bolo zranených najmenej 15 ľudí.

 

Výbuch nastal necelý týždeň po výbuchu v škole, pri ktorom zahynulo 80 ľudí, väčšinou išlo o školáčky z etnickej moslimskej šiitskej menšiny Hazara. Taliban tiež odsúdil tento útok a nikto sa neprihlásil k zodpovednosti.

 

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že útok na školu mohol byť dielom konkurenčnej militantnej skupiny, ako je Islamský štát.  Vláda a Taliban vedú politické rozhovory s cieľom ukončiť svoj konflikt. „Dnešný útok na mešitu v okrese Shakar Dara v Kábule počas piatkových modlitieb je v úplnom rozpore s myšlienkou Eid al-Fitra, ako rodinného sviatku oslavovaného v mieri,“ uviedla v piatok na sociálnej sieti misia Európskej únie v Afganistane.

 

Prečítajte si tiež: Po izraelských náletoch v Gaze sa zrútila budova, v ktorej sídlili zahraničné médiá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies