Islamský štát prišiel v Iraku už o štvrtinu svojho územia

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 14:58 • 2 min
Islamský štát prišiel v Iraku už o štvrtinu svojho územia

BAGDAD - Od náletov koalície vedenej Američanmi v Iraku, ktoré sa začali v auguste, prišiel Islamský štát (IŠ) už viac než o štvrtinu svojho územia. Informoval o tom hovorca Pentagonu Steve Warren.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je ešte príliš skoro hovoriť o obrate, avšak tieto nálety ako aj zásahy irackých pozemných síl "nepochybne spôsobili nejaké škody".

 

IŠ obsadil rozsiahle oblasti severného a západného Iraku v júni minulého roku. Oznámenie prichádza krátko pred rokovaniami irackého premiéra Hajdara al-Abádího a prezidenta Baracka Obamu vo Washingtone. Pred odchodom do Spojených štátov šéf irackej vlády jasne vyhlásil, že jeho krajina potrebuje väčšiu medzinárodnú pomoc na porazenie IŠ.

 

Warren na tlačovej konferencii v utorok povedal, že islamisti za posledných osem mesiacov stratili približne 25 až 30 percent územia v Iraku, ktoré je úmerné asi 12 950 až 15 540 kilometrom štvorcovým. K strategicky významným strateným miestam patrí priehrada pri Mósule, mesto Zumár a okolie hory Sindžár. Frontové línie sa tak posunuli viac na juh a západ. Oblasť vplyvu IŠ v susednej Sýrii, kde koalícia začala s náletmi v septembri, podľa Pentagonu ostáva v prevažnej miere nezmenená. Extrémisti naopak získali nejaké územia navyše pri Homse a Damasku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies