Islamský štát prevzal zodpovednosť za útok na mešitu v Saná

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 06:48 • 2 min
Islamský štát prevzal zodpovednosť za útok na mešitu v Saná

SANÁ - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k dnešnému výbuchu nálože pred mešitou v centre jemenskej metropoly Saná, pri ktorom zahynulo päť ľudí a ďalších sedem utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnej polície nálož umiestnená v aute vybuchla vo večerných hodinách pred mešitou, ktorú navštevujú jemenskí šiitskí vzbúrenci, takzvaní húsíovia. K útoku sa takmer okamžite prihlásila jemenská vetva IS, zložená zo sunnitských džihádistov, ktorí pokladajú šiitov za heretikov.


Podľa údajov OSN si jemenská občianska vojna medzi Iránom podporovanými povstalcami a jednotkami vernými exilovému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu vyžiadala už najmenej 3500 životov.


Tento počet zahŕňa aj obete leteckých útokov na podporu Hádího vlády, ktoré vedie medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. V dôsledku konfliktu je na humanitárnu pomoc odkázaných viac ako 20 z 25 miliónov obyvateľov Jemenu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies