Islamský štát prepustil zo zajatia 37 starších asýrskych kresťanov

NETKY.SK • 7 November 2015, 13:23 • 2 min
Islamský štát prepustil zo zajatia 37 starších asýrskych kresťanov

BEJRÚT/DAMASK - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) prepustila 37 starších asýrskych kresťanov, ktorí sa nachádzali medzi približne 200 krajanmi, zajatými militantmi vo februári na severovýchode Sýrie. Informovali o tom dnes dve skupiny monitorujúce ľudské práva.

slovakia

left justify in out

Prepustenie vyrokovali s džihádistami vodcovia arabských kmeňov, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.


Asýrska sieť pre ľudské práva (AHRN) so sídlom vo Švédsku oznámila, že zajatcov vrátili do mesta Tal Tamr na severovýchode Sýrie a nachádzajú sa v dobrom zdravotnom stave. AHRN zverejnila fotografiu niekoľkých ľudí vrátane ženy, ktorí plakali. V Tal Tamr žijú prevažne etnickí Asýrčania, ich náboženstvom je kresťanstvo.


Sunnitskí militanti doteraz prepustili 88 ľudí z pôvodnej skupiny zajatcov, uviedol to IS vo vyhlásení na svojej stránke na Facebooku. Ešte prebieha vyjednávanie o prepustení zvyšných 124 asýrskych kresťanov, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.


Asýrčanov zajali počas bojov medzi militantmi IS a sýrskymi kurdskými milíciami YPG, keď IS ovládol vyše desať dedín obývaných starovekou kresťanskou menšinou neďaleko sýrskeho mesta Hasaka, v blízkosti irackej hranice.
Bojovníci Islamského štátu zabili minulý mesiac troch Asýrčanov, ako uviedli obe monitorovacie skupiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies