Islamský štát prepustil zadržaných Iračanov, ktorí vraj pálili jeho vlajku

NETKY.SK • 4 Január 2015, 16:29 • 2 min
Islamský štát prepustil zadržaných Iračanov, ktorí vraj pálili jeho vlajku

BAGDAD - Bojovníci Islamského štátu (IS) dnes prepustili na slobodu až na osem ľudí všetkých 170 civilistov, ktorých zadržali v sobotu v severnom Iraku pre spálenie vlajky militantnej skupiny.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na oficiálnych predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, o tom informovala tlačová agentúra DPA.
      

Uviedla, že 162 mladíkov a mužov militanti po vypočutí k incidentu prepustili. K spáleniu vlajky údajne došlo pri meste Hawíja v provincii Kirkúk. Mesto Hawíja je baštou strany Baas bývalého diktátora Saddáma Husajna. Podľa analytikov sa Baasisti pridali k povstaniu voči irackej vláde, ich sily sú však považované za slabšie, ako sily IS.
      

Zadržaných civilistov prepustil Islamský štát na slobodu krátko nato, ako v sobotu večer zverejnil nový videozáznam s britským rukojemníkom Johnom Cantliem v Mósule. Druhé najväčšie iracké mesto padlo do rúk džihádistov v júni.
      

Videozáznam, nakrútený v štýle televíznej spravodajskej reportáže, ukázal Brita, ako vedie auto rušnými ulicami a zastavuje na trhovisku, kde odsudzuje správy západných médií, podľa ktorých mesto trpí nedostatkom tovaru, výpadkami elektriny a vysokými cenami.
      

Cantlie je fotoreportér, ktorého uniesli v Sýrii v novembri 2012 a už v minulosti sa objavil v niekoľkých propagačných videozáznamoch, ktoré skupina zverejnila.
      

Piatim západným rukojemníkom, zadržiavaným údajne v tom istom čase ako Cantlie, džihádisti zoťali hlavy a videozáznamy z ich zabitia zverejnili na internete.
      

Islamský štát má pod svojou kontrolou veľkú časť sunnitského severného a západného Iraku rovnako ako veľké oblasti v priľahlej Sýrii, kde bojuje s armádou prezidenta Bašára Asada, s konkurenčnými povstalcami a kurdskými silami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies