Islamský štát predstavil nového vodcu a Američanov varoval

NETKY.SK • 31 Október 2019, 17:27 • 2 min
Islamský štát predstavil nového vodcu a Američanov varoval

BEJRÚT - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) potvrdila smrť svojho vodcu abú Bakra Baghdádího a zároveň oznámila, že jej novým vodcom sa stal abú Ibráhím al-Hášimí al-Kurajší. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na zvukovú nahrávku, ktorú zverejnil IS vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Audionahrávka bola zverejnená prostredníctvom mediálneho orgánu IS - al-Furkán. "Smútime za tebou... veliteľ veriacich," tvrdí v nahrávke abú Hamza al-Kurajší, predstavený ako hovorca IS. Vyzval prívržencov IS, aby prisľúbili vernosť novému "kalifovi" a Američanom odkázal: "Len sa netešte."

 

Hovorca IS al-Kurajší potvrdil aj zabitie abú Hasana Muhádžira, doterajšieho hovorcu IS a vysokopostaveného predstaviteľa v rebríčku tejto džihádistickej organizácie. Zároveň bol hlavným pomocníkom Baghdádího.

 

Vplyvný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí v pondelok spresnil, že Muhádžir prišiel o život pri inej operácii, než vodca IS Baghdádí.

 

Milície sýrskych Kurdov známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) už v nedeľu oznámili, že Muhádžira zabili pri spoločnej razii ozbrojených síl vedených Kurdmi a amerických jednotiek na severozápade Sýrie. Zásah sa uskutočnil v dedine Ajn al-Bajdá vo vidieckej oblasti okolo známeho mesta Džarábulus.

 

Baghdádího smrť potvrdil 27. októbra po predchádzajúcich správach svetových médií aj americký prezident Donald Trump.

Vodca IS sa podľa slov šéfa Bieleho domu odpálil v noci na nedeľu za pomoci samovražednej vesty v tuneli počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj dve svoje deti.

 

Jeho smrť bola výsledkom operácie amerických síl v dedine Báríšá na severovýchode Sýrie, pri hraniciach s Tureckom.

Americké ministerstvo obrany v stredu zverejnilo zábery zo zásahu špeciálnych jednotiek proti Baghdádímu. Publikované čiernobiele fotografie zachytávajú vojakov blížiacich sa k múrom objektu, kde sa šéf IS skrýval. Pentagón tiež zverejnil videozábery z leteckých úderov na skupinu neznámych bojovníkov, ktorí zo zeme strieľali na vrtuľníky prevážajúce amerických vojakov.

 

 

Dom po operácii americká armáda zrovnala so zemou. Pentagón okrem toho spresnil niektoré detaily operácie s tým, že keď sa Baghdádí vyhodil do vzduchu, zabil aj dve deti - nie tri, ako to predtým povedal Trump. Pri zásahu bol zabitý aj ďalší muž a štyri ženy, ktoré sa správali "výhražne" a mali na sebe samovražedné vesty.

 

Pozostatky Baghdádího následne do 24 hodín po smrti pochovali v mori "v súlade so zákonmi ozbrojeného konfliktu".

Úradujúci riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra (NCTC) Russell Travers predtým v stredu - pred členmi Kongresu - vyhlásil, že podľa jeho očakávania si Islamský štát si zvolí nového lídra.

 

Hoci úradujúci riaditeľ NCTC považuje Baghdádího zabitie za "významné", upozornil na to, že IS má k dispozícii "široký zástup" militantov, ktorí ho môžu nahradiť.

 

Travers pred členmi Kongresu taktiež vyhlásil, že likvidácia lídra IS podľa jeho názoru neovplyvní už naplánované operácie tejto organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona