Islamský štát postupuje na západ, zaútočil na sýrskych vojakov v Homse

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 15:05 • 2 min
Islamský štát postupuje na západ, zaútočil na sýrskych vojakov v Homse

BEJRÚT - Oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) dnes zaútočili na vojenské letisko v Tadmure v sýrskej provincii Homs.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

 

Islamský štát má najpevnejšiu pozíciu na severovýchode a východe Sýrie. Jeho najnovšie výpady do provincií Homs, Hama či dokonca do oblasti Damasku sú pre armádu sýrskeho prezidenta Bašára Asada veľkou výzvou, konštatovala agentúra Reuters.

 

Sýrska armáda vybudovala obrannú líniu medzi Damaskom, Homsom, Hamou a západným pobrežím, keď porazila iné, menej silné povstalecké zoskupenia vrátane bojovníkov Slobodnej sýrskej armády.

 

Agentúra Reuters uviedla, že sýrske vedenie zatiaľ správy SOHR nekomentovalo a o bojoch a údajnom obsadení vojenského letiska v provincii Homs neinformovali ani štátne médiá.

 

Dnešná ofenzíva v provincii Homs nasledovala po troch dňoch bojov západne od mesta Hama, kde sa Islamský štát od piatku snaží získať kontrolu nad cestou do Aleppa, ktoré bývalo najľudnatejším mestom Sýrie.

 

V týchto bojoch padlo 74 vládnych vojakov - SOHR v tejto súvislosti špekuluje, že cieľom oboch posledných útokov jednotiek IS je pozdvihnúť bojovú morálku džihádistov po porážke a fiasku, ktoré utrpeli od kurdských obrancov miest na severovýchode Sýrie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies