Islamský štát plánuje útoky na židovskú mládež v Turecku

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 12:43 • 2 min
Islamský štát plánuje útoky na židovskú mládež v Turecku

LONDÝN - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) má plány zaútočiť v Turecku na škôlky, školy a mládežnícke centrá navštevované deťmi zo židovskej komunity.

slovakia

left justify in out

Plány sú v pokročilom štádiu rozpracovania, informovala dnes britská spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na nešpecifikované tajné služby. Plány IS údajne prezradilo počas výsluchu šesť podozrivých osôb-operatívcov zadržaných minulý týždeň v juhotureckom meste Gaziantep. Hrozbu útoku na židovské ciele v Turecku označili pritom za okamžitú, uviedla stanica Sky News.


Podľa britskej televízie ako najpravdepodobnejší terč útoku sa javí synagóga v istanbulskej štvrti Beyoglu, pri ktorej pracuje komunitné centrum a škola. Agentúre Reuters sa informácie Sky News nepodarilo overiť a turecké úrady k prípadu zatiaľ neposkytli žiadny komentár.


Sky New však vo svojom spravodajstve spresnila, že vzhľadom na odhalenie príprav boli prijaté ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú nad rámec pohotovosti vyhlásenej tureckou políciou po sérii atentátov v krajine. Mimoriadne ostražití sú aj samotní príslušníci židovskej komunity, uviedla Sky News.


Turecko len tento rok zasiahli štyri bombové útoky, ktoré si vyžiadali vyše 80 obetí na životoch. Pripisujú ich skupine Islamský štát (IS) alebo kurdským militantom. Pri poslednom útoku zahynuli 19. marca v Istanbule traja izraelskí turisti a jeden Iránec.


Izrael v tejto súvislosti v pondelok vyzval svojich občanov v Turecku, aby z krajiny odišli "čo najskôr". Aktualizované cestovné odporúčanie sa odvoláva na "vysokú konkrétnu hrozbu" útokov Islamského štátu alebo podobných skupín pri tureckých turistických atrakciách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies