Islamský štát označil páchateľov útoku na Charlie Hebdo za hrdinov

NETKY.SK • 9 Január 2015, 09:57 • 2 min
Islamský štát označil páchateľov útoku na Charlie Hebdo za hrdinov

DUBAJ - Dva dni po atentáte v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí, sú jeho predpokladaní páchatelia - bratia Chérif a Said Kouachiovci - stále na úteku. Policajné zložky dnes ráno obnovili a zintenzívnili pátranie v departemente Aisne v Pikardii, kde ich pohyb zaregistrovali vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Polícia oboch bratov označila za ozbrojených a nebezpečných a vyzvala obyvateľstvo na veľkú opatrnosť a ostražitosť.

 

Podľa televízie BFMTV do oblasti pátrania dnes ráno dorazilo niekoľko áut patriacich policajnej pátracej brigáde (BRI). Na mieste sú podľa novinárov aj príslušníci protiteroristických a zásahových jednotiek RAID a GIGN. Do pátrania sa okrem polície aj dnes zapojili i vojaci a príslušníci žandarmérie.

 

V Elyzejskom paláci v Paríži, ktorý je sídlo prezidenta, sa dnes ráno uskutočnilo ďalšie zasadanie krízového štábu za účasti ministrov zainteresovaných rezortov. Predtým sa prezident Francois Hollande stretol s premiérom Manuelom Vallsom, aby posúdili vývoj situácie.

 

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vo svojej reakcii na útok na redakciu Charlie Hebdo označila unikajúcich bratov Kouachiovcov za "hrdinských džihádistov", informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru tajných služieb SITE Intelligence Group, ktorá v médiách monitoruje radikálne islamistické organizácie. 

 

Krátke audioposolstvo s týmto obsahom sa na sieti Twitter a džihádistických webových stránkach objavilo vo štvrtok. Útok na redakciu, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a zranených ich bolo ďalších desať, označili za "prejav podpory proroka Mohameda".

 

Podozriví bratia Chérif Kouachi (32) a Said Kouachi (34) sa narodili v Paríži rodičom alžírskeho pôvodu. V roku 2008 Chérifa odsúdili na tri roky väzenia za napomáhanie pri nábore bojovníkov pre al-Káidu v Iraku. Jeho brat doposiaľ nebol obvinený zo žiadneho trestného činu, tiež bol však pod dohľadom francúzskych úradov.

 

Chérifov advokát Dominique Many pre televíziu BFMTV uviedol, že názory jeho bývalého mandanta sa ešte viac zradikalizovali práve vo väzení. Advokát uviedol, že na súde pri vstupe poroty Chérif Kouachi dokonca odmietol vstať, pretože členkou senátu bola aj žena.

 

Obaja bratia mali zákaz vstúpiť na územie USA, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje z americkej tajnej služby.

 

Podľa amerických a európskych zdrojov Said strávil niekoľko mesiacov v Jemene, kde mu poskytla výcvik organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), jedna z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona