Islamský štát ovládol starobylé mesto Palmýra v Sýrii

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 07:08 • 2 min
Islamský štát ovládol starobylé mesto Palmýra v Sýrii

BEJRÚT - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) dnes takmer úplne ovládli starobylé sýrske mesto Palmýra po tom, ako prelomili obranné línie vládnych jednotiek, ktoré až doposiaľ vzdorovali ich náporu.

slovakia

left justify in out

Sýrska štátna televízia uviedla, že provládne sýrske jednotky sa z Palmýry stiahli. Správy o páde Palmýry potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorého predstaviteľ povedal, že obrana mesta sa pod náporom IS dnes večer zrútila, vládne jednotky ustúpili a islamisti ovládli takmer celé mesto.

 

Podľa agentúry Reuters predstavuje pád Palmýry pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada ohromujúcu porážku, ktorá prišla len niekoľko dní po tom, ako Islamský štát svoju ofenzívu proti tomuto stredosýrskemu mestu spustil.

Pre sýrsku vládu je pád Palmýry obrovskou stratou nielen pre kultúrnu hodnotu tohto starovekého mesta, ale aj preto, že jeho dobytím si militanti otvorili cestu k dôležitým oblastiam vrátane mesta Homs a metropoly Damask, ktoré zatiaľ kontrolujú vládne jednotky.

 

Palmýra bola v prvých stáročiach nášho letopočtu jedným z významných kultúrnych centier antického sveta a jej pozostatky patria medzi najznámejšie historické pamiatky súčasnej Sýrie.

 

UNESCO v roku 2013 zaradila lokalitu na zoznam najohrozenejších kultúrnych a prírodných pamiatok sveta. Mesto bolo opakovane poškodené počas bojov sýrskej občianskej vojny už v rokoch 2012-13.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona